Frågor och svar

8 juli 2015 av I FORM-redaktionen

Kan jag träna muskeln på yttersidan av låret?

Nej, det största missförståndet vad angår träning av låren ligger i myten om ytterlårsmuskeln.

Det finns faktiskt inte någon ytterlårsmuskel. Lårets yttersida utgörs nämligen enbart av lårets fram- och baksida.

Det som många tror är en muskel på lårets yttersida är i verkligheten en sena som häftar på höft och knä.

Så när någon hävdar att han/hon tränar muskeln på lårets yttersida så är det i verkligheten musklerna omkring höfterna och i stjärten som tränas.

Är klädseln viktig?

Du behöver inte lägga ner en förmögenhet på kläder innan du börjar. Huvudsaken är att kläderna är bekväma. Men kosta på dig en bra sport-behå som stöder bysten och ett par skor med halksäkra sulor så att du inte glider i redskapen. Ska du löpträna är dina skor det viktigaste. Kontakta gärna en butik som kan hjälpa dig att hitta ett par som passar din löpstil.

Får det göra ont?

Nej, det ska inte göra ont. Smärta under eller efter ett träningspass kan tyda på att du överbelastar kroppen. Kanske går du fram för snabbt. Även om musklerna hänger med så behöver senor och ledband betydligt längre tid för att bli starkare. Träningsvärk efteråt behöver du inte bekymra dig för.

Kan jag bara träna magen?

Det är bäst att följa hela programmet. Ingen del av kroppen fungerar som en självständig enhet utan alla delar arbetar tillsammans med resten av muskelsystemet i ett imponerande nätverk. Du uppnår alltså bäst resultat om du följer ett grundprogram. Därutöver kan du göra extra övningar för t ex magen.

Är min tränare bra nog?

Bra fråga. Använd ditt sunda förnuft. Ställer tränaren relevanta frågor om din hälsa, ditt välbefinnande, ger goda råd? Och verkar hans/hennes instruktioner logiska? Kom ihåg att din kropp kräver bästa möjliga behandling!

Kan jag öka vikterna?

Som tumregel ska du kunna kontrollera varenda detalj i rörelserna i en övning, från början till slut. Ökar du vikten kan du inte göra lika många repetitioner men du ska fortfarande kunna kontrollera hela övningen.

Är energikakor bra?

De är utmärkta som bränsle när det kniper - typiskt när du inte har hunnit äta ordentligt innan din träning. Men tänk på energikakorna som en förstahjälpen-åtgärd till ditt energisystem.

Är det nödvändigt med förstahjälpen vid fler än fyra tillfällen i månaden ska du ta en närmare titt på din kost i stället.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar