Vintern är inget hinder för en härlig löptur

Håll formen inomhus

Varför springa på mörka och sörjiga skogsstigar när du kan jogga i kuperad terräng på löpbandet?

Gymmets löpband ger ett torrt och halksäkert underlag hela vägen. Du kontrollerar själv farten och behöver bara springa upp för de backar du själv har ställt in bandet på.

Gör så här:

Låt säga att du springer fem kilometer tre gånger i veckan under sommarhalvåret. Nu är det mörkt och kallt utomhus och du vill inte ge dig ut på en joggingrunda - men du vill ändå förbättra din tid på distansen med en halv till en minut. Inga problem - följ bara med till gymet! Räkna först ut tiden per kilometer på den bästa femkilometerstiden du har sprungit utomhus, till exempel fyra minuter.

Börja med att småjogga på löpbandet. Spring sedan en kilometer på fyra minuter, jogga en kilometer, ännu en kilometer på fyra minuter, jogga en kilometer och avsluta med en fyra-minuters-kilometer.

Till att börja med räcker detta säkert för att köra slut på dig, men fortsätter du springa på det här sättet tre gånger i veckan, vänjer du dig snart vid tempot. Lägg efter hand på fler kilometer tills du har kommit upp i nio, fem kilometer tempo varvat med fyra kilometer jogging.

Den här metoden ger dig uthållighet att springa alla fem kilometer så snabbt du kan. Om du vill vinna ännu mer tid ska du vänja kroppen vid att springa alla kilometerna snabbare.

Du kan till exempel sänka tiden per kilometerintervall från fyra till tre minuter och 45 sekunder, varvat med en kilometer jogging emellan. Fortsätt tills du lätt klarar kilometertiden på 3 minuter och 45 sekunder.

Spring bara dessa intervaller två gånger i veckan och nöj dig med fem kilometer i långsamt tempo en tredje dag.

Glöm inte att kontrollera din morgonpuls. Är den 20 procent högre än normalt är du antingen sjuk eller så har kroppen inte hunnit återhämta sig efter gårdagens hårda träning. Hoppa därför över träningen den dagen.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar