Första hjälpen för cykeln

Du som kör mountainbike vet att man ganska ofta råkar ut för problem med bland annat kedja och växlar. De flesta problem är dock inte värre än att du med några småprylar och lite verktyg kan lösa dem själv. Vi lär dig det du behöver veta.

4 mars 2009 av I FORM-redaktionen

En slang

Om du får punktering är det lättare att bara byta slang och vänta med att laga hålet tills du kommer hem.

En pump

Välj en som är bra att pumpa med i stället för en som är liten och fräck.

En kedjebrytare

Den är kanske inte helt nödvändig, men om en i gruppen har en med sig kan ni reparera en kedja som gått av eller skadats. En sådan reparation är faktiskt inte så svår om man lärt sig använda det här verktyget. Alternativet kan vara att promenera hem och leda cykeln hela vägen.

Olja till kedjan

Problemet är att hitta en liten flaska som rymmer cirka 10 ml - till exempel en flaska som det varit ögondroppar i. I den kan du hälla lite olja, så att du när som helst kan ge kedjan några droppar olja om den verkar bli alltför torr under turen. Det tar bara någon minut, men lönar sig verkligen. Var bara försiktig så att du inte tar för mycket olja.

Det finns flera biologiskt nedbrytbara oljor på marknaden.

Insexsnycklar

Skaffa en sats som innehåller alla de storlekar du behöver till din cykel.

Extra droppfäste

Om din cykel är utrustad med ett utbytbart droppfäste - ett beslag som är fäst på cykeln och på vilket bakväxeln är monterad - är det dumt att inte ha ett extra med sig. Det kan behövas om växeln skadas av till exempel en gren och droppfästet rivs sönder. Då kan du lätt byta droppfäste och köra vidare utan problem.

Förvaring

Hur du förvarar verktyg och reservdelar under cykelturen är framför allt en fråga om bekvämlighet och smak.

I fickor

Det är dock mycket viktigt att saker och ting inte ligger lösa. Det är irriterande med saker som skramlar i fickorna när du cyklar i ojämn terräng.

En midjeväska

Passar också till att förvara mat, även om den är lite tung.

En sadelväska
Här är det viktigt att inte välja en med fästklämmor. Välj i stället en med remmar som fästs i sadeln. Klämmor lossnar när det guppar ordentligt.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du ha en elcykel

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar