© istock

Samariaravinen: En vandringstur för livet

18 km ner i en vild och vacker ravin genom det vackra bergslandskapet. Unna dig själv den här fantastiska naturupplevelsen på I FORMs Energy Camp på Kreta den 22–29 april 2017.

6 december 2016 av Karen Lyager Horve

Samariaravinen i Vita bergen på Kreta är en av Europas längsta bergsklyftor. 18 km lång – och en helt vidunderlig vandringsrutt i ett område med fantastisk natur genom skogar av uråldriga cypresser och tallar. 

Vi blir hämtade på hotellet av en buss klockan 6.30 på torsdag morgon, och medan vi äter frukost kör vi upp på höjderna Lefka Ori-bergsmassivet, där det växer minst 100 endemiska växter, det vill säga växter som bara finns här och ingen annanstans i hela världen.

Härifrån leder stigen nedåt mellan branta klippväggar, medan ravinen smalnar av. På det smalaste stället, Järnporten, är den bara 3–4 meter bred. Därefter öppnar sig landskapet återigen och till slut kommer vi till byn Agía Rouméli, där vi äter en sen lunch i hamnen.

Klockan 17.30 seglar vi vidare med båt, så vi också får uppleva lite av Kretas vackra, robusta kustlinje från sydsidan. Vi ankommer till Chora Sfakion klockan 18.45 och därefter åker bussen den sista biten av turen hem till middag på hotellet.

Det blir allt smalare i Samariaravinen bland nästan lodräta klippväggar.
© istock

Bra vandringsskor är ett måste på den här turen. Klyftan är på sina ställen mycket djup, stenig och brant och allt annat än en lätt promenad.Ta gärna med en liten vandringsryggsäck också med vatten, lite frukt och kanske en extra tröja. 

Vandringsturen för 550 kr är inte inkluderad i priset, men om du vill ha en magisk naturupplevelse måste du helt enkelt följa med.

Anmälan till den här resan är stängd.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar