© I FORM

I FORMs hälsoexpert på Energy Camp: Är det piska eller morot som gäller?

I 18 år har kost- och träningsexperten Martin Kreutzer boostat I FORM-läsarnas hälsa med sina effektiva program och kostplaner, som fungerar i en hektisk vardag. Ta chansen att möta honom ”live” på Energy Camp.

9 januari 2017 av I FORM-redaktionen

Han kan förmå sina adepter till allt: Springa upp och ner för backar för att få lov att kasta en boll. Hoppa runt på de mest märkliga sätt. Ta av skorna och återuppleva barndomens härligaste lekar. Bli helt höga av att cykla mountainbike, även om de har svurit på att det inte varit något för dem. Genomföra styrkeprov som de själva inte trodde var möjligt. Resa hem igen med så mycket inspiration och förnyat självförtroende i kroppen att de kan leva på det länge – och använda det som drivkraft för att ändra på vanor i vardagen, som de drömmer om att göra.

Se fram emot att träffa Martin Kreutzer på I FORMs Energy Camp, om du inte har haft nöjet förut. Vi ser fram emot att presentera dig för honom! Han har varit träningsexpert på över tio I FORM-resor och träningshelger. Med sitt prestigelösa och avslappnade sätt skapar han trygghet och mod för att utmana gränser, leklust och vinnarmentalitet –  och framför allt: God stämning bland resedeltagarna. 

Martin kan få folk som hatar löpning att bli inbitna löpare.
Martin kan få folk som hatar löpning att bli inbitna löpare.© Karen Lyager

Martin Kreutzer har också unika kunskaper när det gäller kost och motion, och många års praktiska och psykologiska erfarenheter av att ge råd till I FORM-läsare, privatkunder och anställda i företag, som hyr in honom för att sätta de rätta hälsomålen.

Om du läser I FORM har du garanterat läst något av Martins guldkorn. Han är nämligen den expert som har skrivit flest artiklar till magasinet under de senaste 18 åren. Dels på grund av sin expertis, dels på grund av en äkta, brinnande passion för att hjälpa människor att uppnå resultat, kombinerat med en sällsynt förmåga att möta olika människor, oavsett vilken nivå de befinner sig på.

Missa inte att träffa honom på riktigt.

Inför I FORMs första Energy Camp på Mallorca har vi ställt sex frågor till Martin om vad du kan förvänta dig från honom om du följer med. 

På I FORMs Energy Camp kan du bara leta efter en keps, skägg och sportsolglasögon. Då är det förmodligen Martin du ser.
På I FORMs Energy Camp kan du bara leta efter en keps, skägg och sportsolglasögon. Då är det förmodligen Martin du ser. © Karen Lyager

1. Varför hjälper det att resa bort från vardagen när man behöver en hälsoboost?

Det häftiga med att resa iväg är att man boostar sin energi och motivation. Naturen, vädret, det sociala och den äventyrliga och sköna egentiden i en hel vecka gör att man kommer hem med tonvis av ny motivation.

Avbrottet från vardagens rutiner är en central del av effekten. Träningen hemma pressas in i en stressig vardag, men på Mallorca har du tid och ork att verkligen lägga ner hela din själ i de olika träningspassen. Det förbättrar formen, ökar självförtroendet – och verkar enormt avstressande. Resultatet blir att man kommer hem med helt ny energi, som håller lång tid efter.


2. Vilka aha-upplevelser får man på en träningsresa?

Många får upp ögonen för hur de kan twista till sin träning för att få större utbyte och nya upplevelser. Man kanske aldrig har kört mountainbike och kommer på att det är världens grej. Någon annan har aldrig sprungit på något annat än asfalt och upptäcker hur berikande traillöpning kan vara. När de kommer hem är de inspirerade att göra nya saker träningsmässigt och får därmed inte bara nya upplevelser på själva resan, utan även när de kommer hem.

I regel är det så han märks: Springandes längst fram – baklänges!
I regel är det så han märks: Springandes längst fram – baklänges!© Karen Lyager

3. Vilken är din roll när någon vill ha en knuff åt ett sundare håll?

Jag ser fram emot att skapa en fantastisk vecka, där deltagarna får flytta sina gränser och bli överbevisade om att de klarar mer än de tror. Det kan handla om kosten eller träningen, där jag utmanar vanetänkandet och höjer ribban. Målet är inte att skrämmas, utan att inspirera i en varm och hjärtlig atmosfär, där det finns utrymme för människor på alla nivåer. 

4. Hur viktigt är det att komma ur sin bekvämlighetszon på resan?

Det är främst när vi utmanar våra gränser som vi utvecklas som människor. Det gäller på alla plan, och självklart också när det kommer till kost och motion. I en stressig vardag har vi en tendens att hålla fast vid rutiner. Det är enkelt och bekvämt att hålla sig till det man brukar göra. Det hjälper inte formen, ger inga spännande upplevelser och får dig generellt inte att bubbla av energi och ork.

Genom att knuffa lite på deltagarnas gränser hoppas jag kunna hjälpa dem att utmana sina gamla mönster. Men också att utmana sig själva lite oftare.

5. Hur tuff är du?

Jag tycker själv att jag är ganska snäll, men genom åren har jag märkt att inte alla deltagare håller med mig :-). Självklart pressar jag deltagarna (en aning), men det sker i en avslappnad miljö och ofta i form av lekar eller naturupplevelser, som får deltagarna att glömma det jobbiga.

Jag gillar absolut inte långa, stenhårda träningspass, som bara känns bra när de är avklarade. Det ska vara roligt och motiverande under tiden. Därför gör vi massor av övningar tillsammans, som stafetter, vi går på upplevelseturer, där backarna är naturliga inslag, och vi försöker i det stora hela att satsa på roliga upplevelser.

Blir Martin för jobbig finns det bara en sak att göra: Slänga honom i vattnet.
Blir Martin för jobbig finns det bara en sak att göra: Slänga honom i vattnet. © Karen Lyager

6. Hör du något från resedeltagarna efteråt?

Genom åren har vi träffat många resedeltagare. Många återkommer för att de älskar den årliga "friveckan", men vi har även kontakt på Facebook eller ses på olika föredrag eller i andra sammanhang. Då upplever jag ofta att de efter resan har börjat träna passionerat. 

Om det så är löpning, crossfit, styrketräning eller något annat så gör det mig lika glad. Det som gläder mig mest är att resorna ofta hjälper människor att hitta sin motivation och träningsglädje, som jag personligen tycker är det allra bästa med att träna. 

Mer om Martin Kreutzer:

  • Kost- och träningsexpert med eget företag. Arbetade tidigare som näringsfysiolog vid Köpenhamns universitet.
  • Född 1972 och uppväxt i norra Tyskland, men delar nu sin tid mellan Köpenhamn/Nordsjälland, där familjen bor, och sitt hus på svenska Österlen. 
  • Har varit fast skribent för I FORM sedan 1998.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar