7 goda recept på nyttiga köttbullar

Till vardags, till buffén, i lunchlådan, på smörgåsen – köttbullar är oslagbara. Vi har samlat de bästa recepten på nyttiga varianter av klassikern, så du kan göra dem precis som du vill ha dem.

Nyttiga köttbullar och sallad

NYTTIGA KÖTTBULLAR Köttbullar till middag är ett säkert kort, och du kan lika gärna göra en nyttig variant.

© Peter Kam
Kryddiga köttbullar med bönsallad

KRYDDIGA KÖTTBULLAR När middagen är ett litet konstverk i sig själv!

Kryddiga köttbullar med bönsallad

Små köttbullar kan absolut ingå i en sallad – här med vita bönor och nektariner.

Här hittar du receptet

Köttbullar med rödbetor och rödkål

KÖTTBULLAR MED RÖDBETOR Retten bliver sund og kalorielet, når du blander rødbede i farsen.

Kalvköttbullar med rödbetor

Rödbetor gör dina köttbullar både fina och nyttiga.

Här hittar du receptet

Saftiga köttbullar med rågkärnor

SAFTIGA KÖTTBULLAR MED RÅGKÄRNOR Se till att alltid servera nyttiga tillbehör till dina köttbullar.

Saftiga köttbullar med rågkärnor

Köttbullar i ny tappning med fiberrika rågkärnor.

Här hittar du receptet

Kalvköttbullarr med quinoa

KALVKÖTTBULLAR MED QUINOA Smaklig måltid!

Kalvköttbullar med quinoa

Späd färsen med ljus quinoa, och få en karaktäristisk nötsmak på dina köttbullar.

Här hittar du receptet

Kycklingköttbullar i tortilla

KYCKLINGKÖTTBULLAR Om man ska ätas med ögonen är det här en bra kandidat!

© Skovdal Nordic

Kycklingköttbullar i tortilla

Byt de klassiska blandfärsbullarna med potatis och gräddsås mot en mer exotisk, grön och nyttig rätt.

Här hittar du receptet

Köttbullar med rödkålssallad och matdinkel

KÖTTBULLAR MED RÖDKÅLSSALLAD Det är äppeltärningar och persilja i rätten som ger en läcker smakupplevelse.

© wichmann+bendtsen

Köttbullar med rödkålssallad och matdinkel

Har du testat våra goda köttbullar med rödkålssallad och matdinkel? Annars är det på tiden!

Här hittar du receptet

Kalvköttbullar med rotfrukter

KALVKÖTTBULLAR MED ROTFRUKTER Använd vad än du har för rotfrukter i kylskåpet!

Kalvköttbullar med rotfrukter

Broccoli, spenat och två slags bönor – här får du rikligt med grönt till dina köttbullar.

Här hittar du receptet

Hur lagar man köttbullar?

Grundreceptet, det bästa sättet och steg för steg – få svar på dina frågor här.

Hur gör man köttbullssmeten?

Det finns lika många recept på köttbullar som det finns hushåll, för rätten kan enkelt anpassas efter personlig smak.

Grundreceptet består av köttfärs – traditionellt blandfärs – blandat med finhackad lön, ägg, mjöl, mjölk, salt och peppar.

Bästa sättet: Ingredienserna blandas och ställs i kylskåpet i cirka en halvtimme innan de steks. Vilotiden gör dels att smaken sätter sig, dels att det blir lättare att forma bullar av smeten.

Hur steker man köttbullar?

Du har säkert koll på att köttbullar steks i stekpanna, men kan du de knepen för att få perfekt resultat?

1. Fett – husmorsrådet lyder att du ska steka i hälften olja och hälften smör. Det ska vara så mycket fett i pannan att köttbullarna badar i fett. För ett nyttigare alternativ kan du nöja dig med olja.

2. Använd vatten när du formar köttbullarna – rulla köttbullarna i din handflata med en matsked som du först doppar i kallt vatten.

3. Tänk över ordningsföljden – placera köttbullarna i stekpannan medurs, så har du bättre koll på vilken som blir färdig först.

4. Temperaturen – ska till en början vara hög för att få en fin stekyta. Efter ett par minuter sänker du till medelvärme.

5. Stektid – köttbullarna ska stekas cirka 5–7 minuter på varje sida beroende på storlek. De är färdiga när de känns fasta inuti när du trycker på dem med ett finger.

Se hur du steker köttbullar här

Hur steker man köttbullar i ugnen?

Du kan med fördel steka köttbullarna i ugnen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, och stek den i 200 grader, varmluft i ungefär 25 minuter. Prova dig fram till om du föredrar traditionell stekning på stekpannan eller stekning i ugn. Det sistnämnda besparar dig från stekos i köket och från kalorierna från stekfettet.

Hur kan jag göra köttbullarna nyttigare?

Om du vill dra ner på kalorierna och öka nyttigheten i dina köttbullar finns det flera sätt att göra det på. Till exempel kan du byta ut de traditionella ingredienserna mot nyttigare alternativ. Här får du idéer till hur du kan laga nyttiga köttbullar, så du tar hänsyn till din hälsa och samtidigt behåller så mycket smak som möjligt.

Vad ska jag steka mina nyttiga köttbullar i?

Olja är det bästa valet att steka i, det är fetast men också nyttigast. Hur kan det hänga ihop? Jo här behöver du väga in både kaloriinnehåll och typ av fett.
Kaloriinnehållet i olivolja och smör är nästan det samma. 100 gram olivolja innehåller 100 gram fett, medan 100 gram smör innehåller 80 gram fett och 20 gram vatten.

Men fettsammansättningen är nyttigare i oljan än i smöret, eftersom smör är mättat fett medan olja innehåller både enkelomättade och fleromättade fettsyror.

Totalt sett är det därför nyttigare att steka i olja än i smör. Önskar du att helt stryka fett från listan kan du torrsteka eller ugnssteka.

Få överblick över de olika matlagningsoljornas fördelar och nackdelar här.

Vilket kött ska jag använda till nyttiga köttbullar?

Du kan med fördel byta ut det röda köttet från gris, kalv och nöt i de traditionella köttbullsrecepten, eftersom rött kött ökar risken för cancer i tjock- och ändtarm. De officiella kostråden anger att du ska äta max 500 gram kött från fyrbenta djur i veckan – oavsett om det är genomstekt eller inte. Det motsvarar 2–3 middagar i veckan och lite köttpålägg.

Välj kött med max 10 % fett, är rådet. Testa att laga köttbullarna på kyckling eller fisk, eller välj vegetariska alternativ med till exempel kikärter, bönor eller rödbetor.

Du kan till exempel testa våra goda vegobullar – här är receptet!

På så sätt äter du förresten också mer klimatvänligt.

Läs mer här: Så här äter du klimatvänligt

Vilka grönsaker kan jag använda i köttbullssmeten?

Blanda köttbullssmeten med rivna grönsaker och få på så sätt alla hälsofördelar. Du kan använda rivna morötter, squash, rödbetor, palsternacka eller rotpersilja – bara fantasin sätter gränser.

Få fler idéer till hur du smyger in grönsakerna i vardagen

Hur kan jag ge köttbullarna mer smak?

Utöver smaken från själva köttet och stekytan är det inte mycket smaker i köttbullar. Det kan du förstås enkelt tillsätta. Bland vanliga smaksättare kan nämnas spiskummin, riven muskotnöt och vitlök, men du kan med fördel också använda kryddor som koriander, chili och ingefära.

Ost kan också vara pricken över i:et i färsen. Testa till exempel at tillsätta smulad fetaost eller riven parmesanost. Slutligen är en enkel lösning också att smula ner en buljongtärning i din smet.

Vad äter man till köttbullar?

Få idéer till vad du kan servera för nyttiga tillbehör och såser till dina köttbullar.

Vilket tillbehör äter man till köttbullar?

Slår du upp köttbullar i en av din mamman kokböcker är det troligen gräddsås och potatis som rekommenderas till köttbullar. Eller den mer årstidsbestämda: Kall potatissallad om sommaren och stuvad vitkål om vintern, och ja, det är supergoda tillbehör till köttbullar.

Men du kan också servera mer moderna varianter som tillbehör, med grönsaker som huvudingrediens. Det kan till exempel vara steka rotfrukter, stekt spetskål, diverse gröna sallader, bönsallader eller råkost.

Här hittar du inspiration till massor av nyttiga sallader

Vilken sås äter man till köttbullar?

Mormor-generationen vill nog svara en tjock, brunsås baserad på grädde! Men bara för att köttbullar är en klassiker, så kan du ju själv välja ett nyttigare sås-alternativ.

Innan vi skippar brunsåsen helt, så kom ihåg att en skysås kan göras ganska kalorisnål. Gör den direkt i pannan där du steker dina köttbullar. Smält ytterligare 25 gram i pannan och lägg i ett par matskedar vetemjöl. Rör runt och tillsätt buljong, och låt sjuda till önskad tjocklek. Tillsätt salt och peppar och ev soja för färgens skull.

Ett alternativ är en kryddig tomatsås, som passar till de flesta sorters kött. Du kan också göra en god kall sås av en mejeriprodukt, till exempel grekisk yoghurt eller creme fraiche och färska örter. Äter du fisk-köttbullar passar hollandaisesås utmärkt. Slutligen är det också ett gott alternativ att servera stuvad spenat eller vitkål till istället för en sås.

Här hittar du ett recept på en nyttig variant av hollandaise.
Vill du göra en kalorisnål variant av grekisk tzatziki – klicka här

Hur länge kan köttbullar hålla i kylen och frysen?

Livsmedelsverket rekommenderar att förvara tillagat kött på kallaste platsen i kylskåpet, då kan det hålla sig bra i 2-3 dagar i kylskåpet. Är det fisk-köttbullar bör du äta dem inom 1-2 dagar.

Hållbarheten på köttbullar i frysen beror på hur du hanterar maten. Köttets fettprocent spelar också roll. Vill du vara på den säkra sidan ska du ta ut köttbullarna ur frysen inom 2-3 månader. Kom ihåg att köttbullarna ska vara svala innan du stoppar in dem i kyl eller frys – precis som all annan varm mat.