9 nyttiga och goda rödkålssallader
En rödkålssallad ger dig kostfibrer, antioxidanter och C-vitaminer – och är perfekt både som tillbehör och självständig rätt. Få inspiration till 9 goda rödkålssallader här.
En rödkålssallad ger dig kostfibrer, antioxidanter och C-vitaminer – och är perfekt både som tillbehör och självständig rätt. Få inspiration till 9 goda rödkålssallader här.
En rödkålssallad är en fröjd för ögat, men också lika härlig för din kropp, din plånbok och dina smaklökar. Rödkål smakar gott, är billigt, mättar och tankar dig med massor av nyttiga ämnen.
Här hittar du alla våra recept på rödkålssallad
Innehåller rödkålssallad många kalorier?
Varför ska jag använda rå rödkål i min rödkålssallad?
Absolut! Den runda, röda kålen innehåller massor av nyttiga ämnen, så därför är det en riktigt bra idé att ställa fram en rödkålssallad på bordet flera gånger i veckan.
När du äter din rödkålssallad behöver du inte bekymra dig om kalorier – inte från rödkålen i alla fall. De röda kålbladen är nämligen ytterst fattiga på kalorier – 100 gram rödkål ger dig bara 32 kcal. Däremot kan de övriga ingredienserna i salladen innehålla en del kalorier, särskilt om du använder feta inslag som olja och nötter.
Det finns många fördelar med att äta rå rödkålssallad framför att göra den varma versionen. Rå rödkål innehåller nämligen fler vitaminer och antioxidanter än den klassiska inlagda varianten på burk, som ofta innehåller mycket socker.
Värmebehandlar du din rödkål, som till exempel i den här rödkålssalladen med äpplen och lök, så gör det snabbt för att bevara de nyttiga ämnena.
En vass kniv och en skärbräda är allt du behöver. Dela rödkålshuvudet i hälften och där efter i kvartar. Skär bort den grövsta delen av roten. Skär sedan rödkålskvartarna i önskad storlek. Ju finare du skär den, desto enklare att äta, men också mindre tuggmotstånd och därmed mindre mättnad.
Har du en matberedare kan du använda den för att hacka, strimla eller skära – välj isåfall gärna den tunnaste inställningen.
Ska du skära för hand så kan du kolla in den här videon:
VIDEO: Så här skär du rödkål
Det är superenkelt att laga rödkålssallad, eftersom det är rå, skuren rödkål – du behöver varken använda gryta eller stekpanna.
Du kan nöja dig med att servera rödkålen som den är, eller blanda den med i stort sett alla andra grönsaker. Det är bara din fantasi som sätter gränsen för vad du kan lägga i en rödkålssallad, men andra kåltyper som spetskål, vitkål och blomkål blir jättegott.
Testa till exempel det här receptet
Rotfrukter som rödbetor, morötter och rotpersilja är också ett både bra och nyttigt inslag i din rödkålssallad.
Testa till exempel det här:
Eller testa den här färgsprakande varianten
Goda animaliska proteiner till din rödkålssallad: Serverar du salladen som självständig rätt är det en bra idé tt se till att det följer med en mättande proteinkälla. Äter du kött är kyckling en bra match till kål, men även parmesan, fetaost och mozzarella är supergott till.
Testa den här rödkålssalladen där kyckling blandas med kikärter och avokado:
Goda vegetabiliska proteiner till din rödkålssallad: Föredrar du en rödkålssallad utan kött finns det många andra bra proteinkällor du kan blanda ner i salladen, till exempel kikärter, vita bönor, linser och edamamebönor. Animaliska proteinkällor som fetaost och parmesanost är också goda i en rödkålssallad och kan samtidigt vara din fettkälla.
Goda fettämnen till din rödkålssallad: Eftersom rödkål i sig själv innehåller så få kalorier, är det bra att lägga till lite sunt fett i din rödkålssallad. Avokado eller en topping på nötter och mandlar är ett supernyttigt alternativ, men en dressing gjord på extra virgin olivolja eller rapsolja är också en bra lösning.
Testa till exempel den här mättande salladen, där du utöver avokado och valnötter också hittar båda kyckling, vita bönor och färska fikon.
Goda frukter till din rödkålssallad: Eftersom kål har en lite bitter smak, passar det väldigt bra att blanda ner lite söt frukt eller en god dressing med lite sötma från till exempel honung. Passande frukter är apelsiner, clementiner, äpplen, päron och granatäpple.
Testa till exempel den här rödkålssalladen, där päron får sällskap av edamamebönor, valnötter och parmesan.
Ett rödkålshuvud kan hålla dig i flera veckor, om det förvaras kallt i en påse, på till exempel en altan. I skuret tillstånd kan rödkål förvaras cirka 4 dagar i kylen utan att bli trist, om du använder en plast- eller glasbehållare med tätslutande lock.
De nyttiga ämnena i kål är känsliga för syre, så det är viktigt att den skurna rödkålen läggs i en låda direkt, och att locket sluter tätt.
Källor: Netdoktor