Lax med fermenterad rödkål
Äter du antiinflammatoriskt?

Hjälp din kropp på vägen med det här receptet på ugnsbakad lax och fermenterad rödkål. Smaklig måltid! 

© Andreas Mikkel Hansen

Bakad lax med kål och pesto

Den här rätten med ugnsbakad lax och fermenterad rödkål är fullproppad med antiinflammatoriska ämnen, det gäller såväl lax som fermenterad rödkål, ingefära, vitlök och mandlar.

27 november 2019 av Simon Weisdorf

Bakad lax med kål och pesto

2 personer

Ugnsbakad lax:
2 laxfiléer à ca 150 g
½ ekocitron, saft och skal
2 msk vallmofrön
2 msk sesamfrön
Havssalt
Svartpeppar, nymalen


Vattenkrassepesto:
1 stor näve vattenkrasse
30 g mandlar
30 g parmesanost
1 vitlöksklyfta
1 cm ingefära
4 msk olivolja

Tillbehör:
1 portion syrad rödkål, se receptet HÄR 


OBS! Tillagningen av rödkålen börjar 3–4 veckor innan middagen! Kan du inte vänta så länge? Köp då en burk färdig surkål och blanda i pressad vitlök och färskriven ingefära.

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Lägg laxfiléerna på ett ugnsfast fat med skinnsidan nedåt. Pressa citron och strö rivet citronskal över. Täck laxen med vallmo– och sesamfrön och strö salt och peppar över. Sätt fatet i ugnen i ca 15 min.
  • Lägg vattenkrasse, mandlar, parmesanost, vitlök, ingefära och olivolja i en mixer eller matberedare och mixa tills du har en krämig pesto.
  • Lägg upp lax på två tallrikar med syrad rödkål samt 1 msk pesto.

Näringsinnehåll per person (med 1 msk pesto var):
Energi: 500 kcal 
Protein: 35,6 g 
Fett: 30 g 
Kolhydrater: 26,6 g 
Kostfibrer: 7 g

Goda recept för en smärtfri livsstil

Fler antiinflammatoriska recept hittar du i ”Food Pharmacy – kokboken” – och en hel guide till den antiinflammatoriska livsstilen hittar du i föregångaren ”Food Pharmacy”. Båda böckerna är skrivna av hälsobloggarna Lina Nertby Aurell och Mia Clase. Du lär dig hur du håller dig frisk med hjälp av maten och får recept till alla tillfällen.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar