Jippie! Under den här veckan kommer våren – i alla fall officiellt! Och oavsett hur vädret beter sig, firar vi den ljusa årstiden med massor av gott, grötn.
Våren är synonym med massor av späda, spröda grönsaker. Även om de inte har dykt upp i din trädgård än, firar vi dem i förskott här i veckomenyn med goda rätter, som innehåller massor av grönt.
Vi startar veckan med en god bowl med stekt kyckling, avokado och sparris. På tisdag är det ärtsoppa med vårlök och parmaskinka på menyn. Servera ev rostat rådbröd till för extra mättnad.
Onsdagen blir helgrön – här är det nämligen vegetarisk bolognese med squashpasta på menyn. På veckans fiskdag blir det ugnsbakad lax med bönor, ärtor och pesto. Välj gärna en pesto gjord på antingen oliv- eller rapsolja.
Veckan slutar också grönt. Nämligen med hemgjorda spenatwraps med svamp. Här kan du också tillföra kyckling, om någon i familjen vill ha kött. Har du bråttom kan du köpa färdiga grönsakstortilla istället för att baka dem själv.
Istället kan du baka till helgen, där vi fortsätter den gröna vågen – eller rättare sagt den orange. Här har vi nämligen skrivit upp receptet på vår populära morotskaka. Kakan innehåller inte ett enda gram mjöl eller socker, och serveras med en smarrig limetopping. Smakliga måltider!
Veckans tips
Så här får du i dig FLER GRÖNSAKER
Smyg in grönsaker i alla dagens måltider – även till frukosten.
Gör många smoothies – det är ett enkelt sätt att få i sig fler grönsaker på. Frusen spenat, broccoli och grönkål funkar riktigt bra tillsammans med t ex banan och citronsaft.
Ta alltid en titt i grönsakslådan innan du lagar mat, och använd dina rester i dagens rätt även om de inte ingår i receptet.
Använd mixern. Du kan mixa både råa, ångade eller ugnsbakade grönsaker till allt från goda dippsåser med kryddor till pesto, mos eller soppor.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.