Veckomenyn

Våra populäraste familjefavoriter
Många av oss har ledigt i mellandagarna och därmed lite extra tid att mysa med barnen. Vi vill gärna bidra till den goda stämningen och har därför tagit fram några av våra mest barnvänliga recept. PS: De smakar lika gott för vuxna.
Nu, när du har tid, så pröva om du kan locka barnen att hjälpa till i köket. Maten smakar SÅ mycket bättre när man själv varit med och lagat den.
Många barn har lite svårt för fiskrätter men fiskbiffar är en favorit hos de flesta – och måndagens variant serveras med broccoli-frittar och hemlagad remouladsås (och den som vill kan lägga till ungsrostade potatisstavar). ;-)
Dagen därpå har vi en riktig barnklassiker på menyn: pitabröd fyllda med kyckling och grönsaker. Välj de grönsaker som dina barn gillar bäst!
Onsdagens tomatsoppa värmer från topp till tå och passar bra efter en dag ute i kylan. Är korngryn inte så poppis kan du lägga fullkornspasta i soppan istället. På torsdag blir det garanterat jubel, då står minipizzor på menyn. Det bästa med den lilla storleken är att var och en kan lägga på sin egen favoritfyllning. Och vips – så var det plötsligt årets näst sista dag. Om du ska fira nyår hemma har du förmodligen redan menyn för morgondagen under kontroll, så här får du istället receptet på en trevlig välkomstdrink - äppelbubbel med havtorn. Du kan göra den i två versioner, med eller utan alkohol, så den passar både stora och små – och dem som ska köra hem.
Nyårsdagen känner nog ingen för att tillbringa i köket, så vi föreslår korv med bröd, i en lite nyttigare version med kycklingkorv och syltad rödlök. Köp fullkornskorvbröd och syltad rödlök färdigt, så svänger du ihop middagen på ett ögonblick.
Smaklig måltid – och ett riktigt gott nytt år!

Veckans tips
4 tips som får barnen att gilla maten
1. Ta med barnen i köket
Mat smakar bättre när man själv varit med och lagat den. Och när småttingarna varit med i köket vet de också vad finns i maten. Små barn ska givetvis inte utrustas med vassa köksknivar, men de kan vara med och skölja grönsaker, röra ihop såser och _ viktigast av allt, smaka av maten.
2. Dela upp maten
Allt-i-ett-grytor och blandade sallader är sällan populära hos barn. Många vill se vad de äter . Därför kan det vara smart att dela upp t.ex salladsingredienserna i små skålar och låta var och en blanda sin egen sallad med de saker man gillar.
3. Att äta med fingrarna är gott
De flesta barn tycker om att äta med fingrarna. Därför gillar de rätter som denna veckas pitabröd, pizza och varmkorv. Fiskbiffarna och broccoli-frittarna kan faktiskt också ätas utan bestick. Blir man lite flottig om fingrarna är det ju bara att tvätta händerna efteråt!
4. Mera dipp, tack!
Dippsåser är omtyckta av både små och stora. De ger extra smak åt maten och för barn som inte äter så mycket är det ett fiffigt sätt att få dem att äta lite mer – inte minst grönsaker. Ge var och en en egen lite skål med dipp och servera med en trave grönsaksstavar. Goda dippsåser är till exempel hummus, guacamole, chilimajonnäs, jordnötsdipp och crème fraiche-baserade dressingar.