Julen närmar sig med stormsteg. Det betyder många godsaker till smaklökarna, men magen då? Den får en särskild present från oss. Vi fyller den helt enkelt med grönsaker, så du får massor av fibrer. Det får matsmältningen och energinivån på topp.
Grönkål är en av vinterns nyttigaste grönsaker, så den serverar vi på måndagen i en supergod sallad med äpplen, avokado, granatäpple och mandlar. Servera den till en bit ugnsbakad lax eller kyckling.
På tisdag får du upp värmen med en fyllig grönsakssoppa med bl a linser, sötpotatis och gröna bönor och på onsdag blir det en vegetarisk pastasallad. Har du bråttom så köp en god pesto istället för att göra den själv – välj en med olivolja.
På torsdag ska du få smaka på vår goda blomkålssallad med varmrökt lax – och då är det dan före dopparedan! Istället för ett recept på middag, får du här en fräsch rödkålssallad med apelsin, edamamebönor och valnötter, som du kanske – kanske inte – vill komplettera julbordet med.
På juldagens morgon hoppas vi att du och din familj får sova länge. När ni går upp kan du ju överväga att servera en supergod smoothie med banan och bär.
Smakliga måltider – och en riktigt god jul!
Veckans tips
5 tips till ett nyttigare julbord
Ät en nyttig frukost, innan du går till julbordet, t ex en portion havregrynsgröt med bär eller frukt i tärningar.
Välj fisk framför kött. Finns det sill, lax och räkor på bordet är det ett nyttigare val än många rätter med fläskkött.
Ställ fram en sallad. Även om det inte hör till traditionen, kan det vara bra och gott att ha en sallad till julmaten. Grönkålssalladen och rödkålssalladen från veckans meny är riktigt bra val.
Känn efter när du börjar att bli mätt, och undvik att äta mer bara för att.
Drick mycket vatten. Då dricker du mindre läsk och/eller alkohol och hjälper matsmältningen på vägen.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.