Veckomenyn

Lätt och läcker mat i ugn
Din ugn kommer att göra jobbet denna vecka. Vi älskar nämligen mat som tillagas i ugnsform och utgår i från att du också gör det. Vi har letat fram fem av våra läckraste recept på ugnsrätter och torr nog att du hittar minst ett par nya favoriter...
Att laga mat i ugnen har många fördelar. Först och främst är det enkelt. När du förberett ingredienserna och lagt dem i formen tillagar rätten faktiskt sig själv. Pröva till exempel måndagens rätt kyckling, grönt och pesto i form eller onsdagens recept, där lax får smak av purjolök, spetskål och mascarpone – mums!
Under tiden som middagen står i ugnen kan du passa på att röja upp i köket, och slipper göra det efter maten – en annan fördel. Tillagning i ugn är också perfekt för att fördjupa en råvaras smak. I tisdagens tomatsoppa ger de ugnsrostade tomaterna soppan en härlig sötma. På torsdag står barbecuemarinerad blomkål på menyn. De små buketterna serveras i varma tortillabröd med strimlade grönsaker och avokadodressing – aldrig har blomkål smakat bättre!
På fredag får ugnen uppvisa ytterligare en talang – dess förmåga att göra saker spröda och knapriga. Vi serverar en smaskig skinkpizza med broccolibotten.
Fast det allra bästa med en ugn är nog ändå att du kan använda den till att baka. Vad sägs om kanelbullar med dadlar? Vi gissar att du säger: Ja tack!

Veckans tips
Spara på värmen
En ugn drar förhållandevis mycket ström. Genom att tänka på ett nytt sätt när du lagar mat kan du spara på energin och minska din elräkning.
Förvärm inte ugnen
Vänta med att slå på ugnen tills du sätter maten i ugnen. Då utnyttjar du all värme som uppstår även medan ugnen värmer upp. Du kan dock behöva lägga till 10-15 minuter på tillagningstiden.Använd eftervärmen
Låt inte eftervärmen gå till spillo. Stäng av ugnen de sista 10 minuterna av tillagningstiden.Håll luckan stängd
Ju oftare du öppna ugnsluckan desto mer värme försvinner och dest mer energi går åt för att ugnen ska komma upp i temperatur igen.Använd varmluft
Använd ugnens varmluftsfunktion. Du kan då ställa in flera plåtar samtidigt och ha ugnen igång under kortare tid.Tina inte upp djupfryst mat i ugnen
Om du ställer in frusna matvaror behöver ugnen vara igång längre och dra mer ström. Tina istället upp fryst mat i kylskåpet, där bidrar den till att hålla kylen kall och spar ström.Utnyttja mikron
Ska du värma upp lite lagad mat? Använd hellre mikron eller en kastrull på spisen än att sätta igång den energikrävande ugnen.
Källa: Forbrugerrådet Tænk
Hälsosam hela sommaren med I FORM
I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.Läs mer om nya I FORM
- Videoträningar mellan 10 och 30 min.
- Löpprogram med ljudguide
- Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
- Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.
ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.
