Det är inte många råvaror som kan skryta med att både smaka fantastiskt, passa till alla dagens måltider och samtidigt vara supernyttiga. Men det kan nötter. Och i den här veckans meny får du massor av dem.
Under det hårda skalet finns massor av grova fibrer, nyttigt fett och bra växtämnen som tillsammns stärker ditt hjärta, din matsmältning och bekämpar inflammation. Dessutom är det massor av klimatvänliga växtproteiner i de små hälsobomberna, vilket gör det lättare att skära ner lite på köttet.
Fördelarna är alltså många. Och det slutar inte här. De små sakerna är dessutom väldigt lätta att få in i alla dagens måltider.
Ät dem som ett litet mellanmål, lägg dem på gröten, använd dem som topping på t ex din sallad, soppa eller potatismos, byt ut ströbrödet mot finhackade nötter eller mixa nötter i sin sås, pesto eller dressing.
I veckans meny, där det är nötter här, där och överallt – även i tillbehöret till helgen frukostfralla, där du kan göra vår goda, hemgjorda nötkräm. Mums, säger vi bara!
Veckans tips
Så här är nötter nyttigast
1. En näve. Med den mängden ser du till att du får i dig tillräckligt mycket av nötternas nyttiga ämnen, utan att de ger dig för många kalorier. 2. Variera mellan nötter. Trots att nötter som grupp är förhållandevis lika, bjuder de också på egna, olika bra egenskaper. Så variera mellan dem för att få ut maximalt av dem. 3. Välj den rena råvaran. Nötter är nyttiga, men om de är dränkta i salt, olja eller honung så blir de direkt mindre nyttiga. Så spara sådana varianter till helgen eller när du vill ha något extra.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.