Om man skulle hamna på en öde ö och bara fick ta med sig en råvara skulle potatisen vara ett riktigt bra val. För få matvaror mättar så bra som potatisen, samtidigt som den har otaliga användningsområden och rymmer både viktiga vitaminer och mineraler.
Vi sätter potatisen på menyn här under vecka 42.
Veckan bjuder på bl a potatissoppa, spröd rösti och ett gott mos. På lördag är det potatispizza med getost på menyn. Osten är en vattendelare, och om du eller någon annan i familjen så förtjusta i den så använd parmesan istället och servera gärna en god sallad till. Smakliga måltider!
Veckans tips
6 tips för kokt potatis
Alla kan koka potatis, men med de här tipsen blir de snäppet godare:
Koka potatisen med skal så bevarar du flest näringsämnen och mest smak.
Undvik att dela de stora potatisarna – de tappar smak. Koka istället alla potatisarna hela och fiska upp de små ur vattnet innan de större.
Häll bara på vatten så att de precis täcks med vatten och inte mer.
Lägg ett par kvistar dill i kokvattnet – det ger god smak.
Lägg ett lock på kastrullen och låt potatisen sjuda, inte stormkoka.
Använd en potatissticka för att känna när potatisen är klar.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.