Blomkål kan användas till nästan allt – soppa, sallad, pizza, smoothies och kakor. Och medan du njuter av den krulliga kålen kan du se fram emot mättande kostfibrer och massor av C-vitamin.
Glöm barndomens mjuka, överkokta blomkål. Idag har den vita, krulliga kålen blivit poppis i det moderna, gröna köket. Vi äter den rå i sallader och som snacks med en god dipp. Vi använder dem i soppor och såser, vi bakar dem i ugnen, vi mixar dem och använder dem i pizzabottnar, eller river dem och äter dem som ett kalorisnålt och kolhydratsnålt alternativ till ris.
Du får smakprover på allt detta i veckans meny! Har du inte testat blomkålsris än får du chansen på måndag, då vi serverar den med ugnsbakad lax, rotfrukter och hollandaisesås (även såsen är gjord på blomkål).
På fredag bjuds det på en vacker blomkålspizza med kikärter, avokado och syltad rödlök. Båda rätterna är supergoda, men om du bara vill testa ett recept från veckans meny så vill vi rekommendera de ugnsbakade, barbecuemarinerade blomkålsbuketter i små tortillabröd med grönsaker och avokadodressing. Den är MUMS!
Vill du ha ännu mer blomkål har vi smugit in ett halvt kålhuvud i helgens smarriga chokladmuffins – och lugn, bara lugn, de smakar mycket mer kaka än kål! Smaklig måltid!
Veckans tips
Mmm... blomkålssmoothie! Visste du att du kan lägga blomkål i dina smoothies? Till 1 person mixar du: 100 g frusen blomkål med 100 g frysta bär, 1 mogen banan, 2 dl mjölk, 1 dl naturell yoghurt och ev. en nypa vaniljpulver.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.