Aj som... ! Det är svårt att inte svära när man sticker sig på taggarna – men man glömmer det så fort man får de söta, svarta bären i munnen!
Det är högsäsong för björnbär, så det är nu du ska gå på jakt. Ta gärna på dig regnkläder från topp till tå, så slipper du sticka dig på taggarna. Eller så väljer du genvägen: köp björnbären i matbutiken!
Hemma i köket är det bara fantasin som sätter gränser för vad du kan använda björnbären till. T ex är de supergoda i sallader. Se bara veckans två recept med björnbär i kombination med spetskål, räkor och dill eller björnbär i en duett med spenat. Det sistnämnda passar bra till t ex kyckling.
Björnbär kan också serveras varma, t ex i relish, som vi serverar till ugnsbakad lax och en melon-fetaost-sallad. Veckans vackraste rätt får du på fredag, där björnbären är i sällskap med en god, grön ärtburgare med rödbetsskott och sötpotatispommes till. Testa den!
Har du plockat eller köpt fler bjärnbär än du kan använda så frys ner dem och använd dem till smoothies. Eller till den goda björnbärsglass med banan, som är veckans helgrecept. Smaklig måltid!
PS! Kan du inte få tag i björnbär, så använd blåbär istället.
Veckans tips
BJÖRNBÄR … ska vara svarta och blanda vid skörd och släppa lätt från busken – annars är de inte mogna. … är väldigt känsliga för stötar och ska helst inte ligga på varandra. Ta gärna med dig många stora burkar och fyll bara botten. … förvaras bäst i kylskåp vid 2-4 grader, där de kan hålla sig 2-3 dagar.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.