Du smaskar säkert i dig många av dem direkt ur fruktskålen varje sommar, men har du provat att använda persikor och nektariner i matlagningen? Det har vi gjort åt dig i denna veckas meny, där du får tre härliga rätter med de söta och saftiga frukterna.
Om det är någon tid på året då du ska fylla varukorgen med persikor och nektariner så är det just nu! För de är som allra bäst nu på sensommaren, när de smakar intensivt av sol och sötma. Oavsett om du väljer de ludna persikorna eller de blanka nektarinerna så får du ett rejält tillskott av kostfibrer, kalium samt A- och C-vitaminer. Och då vattenhalten är nära 90% är frukterna också bra för vätskebalansen.
I veckomenyn får du denna gång hela tre middagsrätter med de smakliga stenfrukterna. Vad sägs om en solgul persikosoppa med räkor och massor av smak från curry, kokos och chili? Eller en bönsallad med nektariner och kryddiga köttbullar, som kan vara klar på bara 20 minuter? På fredag serverar vi en av sommarens favoritsallader. Grillade persikor med blåbär, quinoa, fetaost och pinjenötter – SÅ gott! Servera salladen med grillad kyckling. Om du inte vill äta kött kan du beräkna 1 dl quinoa per person.
Givetvis har vi inte glömt desserten – du kan se fram emot den redan nu. Luftiga mandelmaränger serverade med fläderblomsmarinerade nektariner, vaniljkräm och ett strössel av lakritspulver. Mums, säger vi bara...
Smaklig måltid!
Veckans tips
Kylen eller köksbordet?
Hållbarheten för persikor och nektariner är beroende av hur du förvarar dem. Om du ska äta stenfrukterna inom ett par dagar så låt dem ligga framme i köket. Om du däremot vill förlänga hållbarheten bör du förvara frukterna i kylen. Här kan de hålla sig i upp till en vecka.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.