De är superläckra – både på fönsterbrädan och i din mat. De doftar gott och innehåller nyttiga ämnen och tillför massor av smak.
Använder du mest örtkryddor som dekoration så borde du pröva att vara lite mer generös med de gröna godsakerna, för de kan mycket mer än att bara se snygga ut. Färska örter kan ge dina rätter en riktig explosion av smak, färg och doft, och medan du njuter av maten kan du även glädja dig åt en rad nyttiga bonuseffekter.
När du använder en massa örtkryddor behöver du nämligen inte salta maten lika mycket, vilket ditt hjärta, blodomlopp och blodtryck kommer att uppskatta. Dessutom innehåller många örtkryddor rikligt med antioxidanter samt eteriska oljor, som kan vara bakteriehämmande.
I veckans meny får du rikligt med gröna örtkryddor alla fem dagarna. Du kan till exempel glädja dig åt kycklinglår med quinoa-tabbouleh – en rätt som bågnar av mynta, basilika och koriander. Eller vad sägas om färska vårrullar fyllda med räkor, grönsaker och vattenkrasse? På fredag står pizza på menyn - en grön version med flera nävar basilika både i den hemlagade peston och som topping.
Till helgen kan både stora och små se fram emot en läskande, tropisk passionsfruktdryck med massor av mynta och lime. Den är klar på bara 15 minuter och passar perfekt som både törstsläckaren och i drinkar.
Smaklig måltid!
Veckans tips
Piffa upp dina potatisar Pröva att lägga i lite örtkryddor i vattnet nästa gång du kokar potatis – det ger en god, somrig smak. Speciellt libbsticka och dill passar fint till detta.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.