Du kan köpa dem året runt, men det är just nu på högsommaren, när de har fått massor av sol som tomater smakar allra bäst.
Ät dem som ett nyttigt snack eller häll dem i soppor, sallader, pesto, salsa och sås. Du kan äta dem både bakade, syltade, grillade, torkade och råa.
En tomatsallad är alltid gott, och här får du två av dem. Först tillsammans med panerad torsk och en tartarsås och senare till en skinkpizza med broccolibotten. Vi serverar även de röda smakbomberna i två salsavarianter - en kall tomatsalsa i mexibowl med kryddig kyckling och en varm rabarbertomatsalsa till grillad lax. Och så får du en härlig tomatsoppa, som också är väldigt god iskall om vädret skulle visa sig från sin bästa sida. Vi rekommenderar att servera den med spröda brödkrutonger och toppa med finhackad gurka, rödlök och röd paprika.
En tomat-glass till helgen stannade i tankestadiet, och det kanske var tur. Istället kan du och familjen njuta av en god, mjuk vaniljglass med hela hallon – en så kallad semifreddo, som är italienska och betyder ‘halvfrusen’. Vi hoppas att du får mycket glädje av recepten.
Smaklig måltid!
Ugens tip
Inte i kylen Förvara dina tomater på köksbordet istället för i kylskåpet. Står de för kallt stannar nämligen mognaden av, och det gör inget bra för smaken.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.