Sommartid är grilltid och de flesta av oss älskar att laga mat under bar himmel tillsammans med familj och vänner. Det är trevligt och smakar gott men om du tar av dig solglasögonen och granskar grillkorven ur ett hälsoperspektiv är det lätt att du sätter den i halsen.
Du kan dock ta ett stort steg i rätt riktning om du låter dig inspireras av veckans meny. Här har vi helt undvikit de klassiska grillköttet – biffar, kotletter och korvar – och därmed massor av rött kött.
Istället har vi lagt tonfiskbiffar, grönsaker, kyckling och havskräftor på grillen – minst lika gott och mycket nyttigare! Till grillspetten, som vi serverar på tisdag, föreslår vi att du serverar en stor sallad vid sidan av och kanske ett gott, grovt bröd. Finns det plats på grillen kan du också servera grillad spetskål till. Det är både lätt och läckert. Dela spetskålen i kvartar och låt stammen sitta kvar. Pensla med olja och grilla 2 min på varje sida. Salta och peppra och servera. Ta en titt på receptet här.
Smaklig måltid!
PS: Om du inte har tillgång till en grill kan du tillaga veckans rätter i en grillpanna eller en vanlig stekpanna i stället.
Veckans tips
Om du byter ut två grillkorvar mot en kycklingfilé sparar du ca 240 kalorier. Och det är inte den enda fördelen, som bonus får du även i dig mindre mättat fett, färre tillsatser och mer mättande protein.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.