Vecka 23

Frossa i mogna bär

Högsäsongen för bär är igång – hurraaa – vem kan motstå de söta, solmogna bären? Ingen. Och det ska du inte heller. För utöver att smaka fantastiskt gör du din hälsa en stor tjänst om du varje dag ser till att få i dig ett par nävar bär.

Bär är nämligen späckade med vitaminer, mineraler, kostfibrer och antioxidanter i en grad, som få andra frukter och grönsaker kan mäta sig med. Många av de nyttiga ämnena sitter nämligen i skalet, och bär har mer skal per gram i förhållande till andra frukter. Samtidigt skalar du inte bären innan du äter dem, som du kanske gör med andra frukter och grönsaker.

Räknar du kalorier är bär också ett riktigt bra val. Bär innehåller vanligtvis 40-50 kcal per 100 gram, och bär innehåller mycket mindre fruktsocker än exotiska frukter som melon, ananas och mango.

Lägg bär på din gröt eller kvarg på morgonen, ät dem som nyttigt snacks eller lägg dem i dina sallader som vi har gjort i ett par av veckans recept. När är också perfekta i kakor, desserter och smoothies – se bara den smarriga smoothien i 3 lager som du t ex kan servera till helgfrukosten.

Smaklig måltid!

Foodplan concepts background

I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten

Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.

Max 30 min tillagningstid
Max 600 kcal per måltid
Fisk eller skaldjur 1 gång i veckan
Vegetarisk måltid 1 gång i veckan
Nyttiga råvaror