Det är nästan som att äta godis – att sitta med en påse färska, söta ärtor och samtidigt får du i dig massor av nyttiga ämnen.
Trots att de är små har ärtor ett högt mättnadsvärde. Det beror på att de är en av de grönsaker som både innehåller flest proteiner och flest kostfibrer. En studie från Köpenhamns Universitet visar att ärtor mättar bättre än kött. I en studie åt deltagarna hela 12 procent färre kalorier under den efterföljande måltiden, när de innan hade fått en måltid gjord på bönor och ärtor istället för fläsk och nöt. Som en extra bonus får du också både järn och C- och K-vitamin.
Kan du inte få tag i färska ärtor finns det ingen anledning att låta bli ärtor. I stort sett alla näringsämnen bevaras i de små gröna kulorna – även efter att de legat flera månader i frysen. Det beror på att ärtorna fryses ner direkt efter skörd. Under den kommande veckan står det gröna ärtor på menyn flera gånger. Ärtor kan nämligen både användas som ingrediens i sallader, omeletter, grytor, växtfärs och soppor och i dippar som hummus, pesto och guacamole.
Veckans helgrecept är också gröna – dock inte tack vare ärtor, utan avokado och matchapulver. Det blir tillsammans med bananer en smarrig matchaglass, som serveras i våfflor doppade i mörk choklad – mums!
Bananerna ska för övrigt vara rejält mogna, så frys gärna in bananerna när de är brunprickiga, utan skal. Då har du både förhindrat matsvinn och förberett för en god och nyttig dessert till helgen.
Smaklig måltid!
Ugens tip
Välj de små Små ärtor är sötast och saftigast. Stora ärtor är mjöligare eftersom en del av sockret ombildas till stärkelse när ärtorna växer.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.