Om vi säger amerikansk är nog inte 'nyttigt' det första ordet som poppar upp i ditt huvud. Men om du minskar lite på kött, fett och portionstorlekar, behöver maten från andra sidan atlanten faktiskt inte vara så tokig. Kolla bara in veckans meny, där vi har kombinerat american style med nordiska nyttigheter.
Vi börjar med en klassisk clubsandwich med kyckling och currydressing – här i fullkornsbröd och utan bacon. Ja tack! Du kan ev rosta parmaskinkan spröd i ugnen och lägga ett par skivor i varje bröd om du saknar den lite rökta smaken.
Amerikanerna älskar att grilla, och det är vi också, så på tisdag serverar vi biffar. Våra biffar är dock av färsk tonfisk och serveras med couscous, spenat och kokoskräm. Det mexikanska köket är också populärt i USA, så på onsdag blir det chili con carne med majskolvar till. På torsdag är det en amerikansk sallad med en klassisk ranchdressing på menyn.
Burgaren är svår att komma ifrån, och varför skulle vi? På fredag får du en god vegetarisk version, där biffen är gjord på svarta bönor. Gör den syltade rödlöken dagen innan eller köp den färdig.
Helgen inleder vi med ‘blueberry pancakes’. Mer amerikanskt än så blir det inte. Smakliga måltider!
Veckans tips
Nyttiga pommes – ̣ja tack! Amerikanerna älskar pommes frites – det gör vi också! Här serverar vi dem i en lite nyttigare version gjorda på morötter, bakade i ugnen.
Morotspommes med parmesan och aioli 4 personer
500 g morötter
1 äggvita
1 dl grovt majsmjöl
2 msk riven parmesan
1 tsk havssalt
Aioli:
1 hel vitlök
Havssalt
2 dl kvarg eller grekisk yoghurt, 2 %.
Värm ugnen till 200 grader.
Skala morötter och skär dem i långa, tunna stavar.
Vänd stavarna i äggvita och sedan i en blandning av majsmjöl, parmesan och salt.
Skär toppen av vitlöken till aiolin och salta.
Lägg morotsstavar och vitlök på en plåt med bakplåtspapper och baka i cirka 20 min.
Ta ut vitlöken från ugnen först. Pressa ut vitlöksklyftorna, mosa dem med en gaffel, rör ihop med kvarg och smaka av.
Ta ut morotspommes fritesen och servera dem med aioli till.
Näringsinnehåll per person:
Energi: 168 kcal
Protein: 12 g
Fett: 4 g
Kolhydrater: 26 g
Kostfibrer: 6 g
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.