Kikärter har använts i hummus och falafel i åratal, men i takt med att det gröna köket blir allt mer populärt dyker de små ärterna upp i fler och fler rätter. Kikärter är nämligen en bra källa till protein och innehåller dessutom många mättande kostfibrer.
Det är kikärtskalas i matsedeln den här veckan, och som på varje bra fest har kikärterna bjudit in några vänner, nämligen linser och bönor. Alla tre tillhör baljväxtfamiljen som vi uppmanas att äta fler av när vi drar ner på köttet.
Kikärterna börjar veckan i en god, grön Caesarsallad med brysselkål, avokado och parmesan. Dagen efter är det linsernas tur att dansa pardans med varmrökt lax, bakade rotfrukter och örtkräm. Men kikärterna kommer tillbaka på onsdag på toppen av en krämig tomatsoppa. Servera gärna ljummet, grovt bröd till.
På torsdag kommer bönorna på besök i den mexikanska rätten Huevos Rancheros. Kikärterna tar veckans sista dans på fredag, där de malts till mjöl i i de godaste av våfflor, som serveras med rödbetskräm, spröda grönsaker och tahinidressing.
Du får självklart också receptet på en hemgjord hummus, som är veckans bonusrecept. Du kan mixa ihop den på ett ögonblick. Servera den som förrätt eller som tillbehör.
Smakliga måltider!
Veckans tips
Kikärter i 3 versioner
TORKADE. Kikärterna ska läggas i blöt och kokas innan de kan användas.
KOKTA. Eller från burk/tetra. Kikärterna är redo för användning i t ex grytor och soppor.
UGNSROSTADE. Spröda och klara att servera som snacks eller i en sallad.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.