Mindre mjöl i dina tårtor
Mjöl har två viktiga uppgifter i dina tårtor. Mjölet håller ihop din deg, och så får glutenproteinerna i mjölet tårtan att svälla i ugnen när den bakas. Tårtor utan mjöl har därför en tendens att bli lägre och mer kletiga i konsistensen.
Även om det är väldigt få personer som är allergiska mot mjöl, är det många som tycker att bröd och tårtor bakade på mjöl gör dem uppsvällda. Är du en av dem kan du minimera mängden mjöl eller helt ersätta det med andra alternativ. För att få tårtan att resa sig kan du istället lägga lite bakpulver i degen.
Mandelmjöl istället for mjöl: Du kan ersätta cirka en tredjedel av vetemjölet i dina nyttiga tårtor med mandelmjöl. Det passar utmärkt i tårtbottnar. Köp finmalet mandelmjöl i matbutiken, eller mal det själv.
+ Som bonus ger mandelmjöl dig nyttiga fettämnen, mineraler, lite protein och kostfibrer.
Få receptet på rabarbertårta med mandelmjöl här.
Svarta bönor istället för mjöl: Om du kan leva med en mörk tårta, kan svarta bönor ersätta allt mjöl i din nyttiga tårta – de är därför ett utmärkt alternativ i chokladtårtor. Använder du torkade bönir är det viktigt att de stått i blöt över natten och därefter kokas enligt anvisningen på förpackningen. Mixa de svarta bönorna och rör ner dem i degen. Du kan också köpa svarta bönor på burk som är färdiga att användas direkt.
+ Som bonus ger bönorna dig massor av kostfibrer och proteiner, så här kan du faktiskt bli mätt på rätt sätt av en bit tårta – och vem vill inte det?
Kikärter istället för mjöl: På samma sätt som de svarta bönorna, kan kikärter ersätta mjölet i dina nyttiga tårtor. Kikärter ska också blötläggas över natten, och kokas, men har du bråttom kan du använda kikärter på burk. Skölj dem noga, torka dem och mixa dem innan du blandar dem i degen.
+ Som bonus ger kikärterna dig också mycket kostfibrer och proteiner.
Få receptet på en nyttig och god kikärtskaka här.
Tips # 3 till nyttiga tårtor
-
Ut med: Vetemjöl (eller delar av det)
-
In med: Mandelmjöl, svarta bönor och kikärter