Nyttiga bakverk – ja tack!

Det finns inte mycket som slår en god tårta – det skulle isåfall vara en god och nyttig tårta! Kolla in våra fantastiska tårtor här, och inspireras till att själv baka lite nyttigare.

Nyttig tårta med massor av bär

NYTTIGA TÅRTOR, SOM ÄR LÄTTA ATT BAKA Massor av bär och frukt i och på dina tårtor är ett lätt sätt att baka sundare på.

© wichmann+bendtsen

Handen på hjärtat – de allra nyttigaste tårtorna är nog dem du inte bakar. För även om du häller nog så många nyttiga råvaror i skålen, kommer en tårta alltid innebära extra kalorier.

Men de flesta av oss tycker också att det ska finnas plats för njutning då och då, och här kommer tårta högt på topplistan för många av oss. Därför kan det vara härligt att kunna baka en nyttigare variant av en smarrig tårta!

Här hittar du recepten.

4 tips för nyttiga tårtor

1: Så skär du ner på sockret i dina nyttiga tårtor

2: Så skär du ner på fettet i dina nyttiga tårtor

3: Så skär du ner på mjölet i dina nyttiga tårtor

4: Så ökar du mängden frukt och bär i dina nyttiga tårtor

Kalorisnål tårta eller nyttig tårta?

Innan du tar fram elvispen bör du bestämma dig för vilken slags tårta du vill baka. Försöker du gå ner några kilo är det en typ av tårta du ska ge dig på, medan du har lite fler strängar att spela på om du inte bekymrar dig om kalorier, utan att din tårta "bara" ska innehålla sunda ingredienser.

Om du vill baka en kalorisnål tårta

 • Sikta på tårtor utan socker, där sockret är ersatt med sötningsmedel utan kalorier, som exempelvis Stevia, eller med frukt.
 • Tårtor som innehåller mycket grönsaker, exempelvis rivna morötter och rödbetor, är som regel också bra val, eftersom de ger fyllnad och fukt till tårtan på ganska få kalorier.
 • Smör och olja är andra ingredienser som kan öka mängden kalorier, så håll utkik efter recept som är fattiga på det, eller som är ersatta med annan fett, som till exempel yoghurt, äppelmos och avokado.

Om du vill baka en nyttig tårta

 • Satsa på tårtor med massor av frukt, bär, nötter, mandlar och gärna grönsaker som avokado, morötter och rödbetor.
 • Använd nyttiga oljor som olivolja eller rapsolja istället för smör.
 • Mörkt kakaopulver och mörk choklad är också bra ingredienser för en nyttig tårta.
 • Ersätt eventuellt lite av mjölet med havregryn eller mandelmjöl.
 • Välj ekologiska råvaror.

Så kan du göra en tårta nyttigare

När du ska baka nyttigare tårtor är det många ingredienser som du kan öka och minska, och helt enkelt ersätta med nyttigare alternativ. Spana in alla möjligheter här, och pröva dig fram hemma i köket.

Läs också: Enkel och nyttig chokladkaka

Mindre socker i dina tårtor

Tårtor ska smaka sött – punkt slut – men det kan de göra även utan vitt socker, som innehåller många kalorier.
Kalorier i socker: 400 kcal. pr. 100 g

Baka med dadlar: En av de mest använda söta ersättarna för socker är dadlar. Förutom att de innehåller lite färre kalorier än vitt socker kan du också njuta av mättande kostfibrer som gynnar din tarmflora och matsmältning. Dessutom får du i dig antioxidanter som boostar ditt immunförsvar.
Kalorier i dadlar: 309 kcal. pr. 100 g

Se hur du bakar med dadlar i det här receptet på sockerfri morotskaka med limekräm.

Baka med bananer: Bananer är en annan populär ingrediens för att ersätta socker i nyttiga tårtor. Bananer ger dig bara en fjärdedel av kalorierna som finns i socker, men massor av sötma – speciellt om du väljer en riktigt mogen banan.
Bananer ger dig också lite kostfibrer, men det är särskilt kalium, som stärker ditt blodtryck, som är den stora bonusen här. Dessutom innehåller banan mycket C-vitamin.
Vi rekommenderar att du ersätter ungefär en fjärdedel av sockret i dina nyttiga tårtor med banan, men pröva dig fram.
Kalorier i bananer: 93 kcal. pr. 100 g

Här hittar du receptet på en fantastisk banantårta med kakaokvargkräm.

Baka med honung: Honung använd också ofta i tårtor, men här är vinsten rätt begränsad, även om du får i dig lite fler antioxidanter än med socker.
Kalorier i honung: 327 kcal. pr. 100 g

Baka med sötningsmedel: Vill du undvika söta kalorier helt ska du välja sötningsmedel om Stevia. Problemet här är att det ofta handlar om superkoncentrerade produkter, och att tårtan därmed kommer att sakna mycket av sin fyllning. Dessutom har vissa sötningsmedel en lite besk smak.
Kalorier i Stevia: 0 kcal.

Tips #1 till nyttiga tårtor

 • Ut med: Socker
 • In med: Dadlar, bananer, sötningsmedel och ev. honung

Nyttigare fett i dina tårtor

Smör är en väldigt vanlig ingrediens i tårtor, och smörsmaken gör ingen besviken. Fettet är dock av det mättade slaget, som ökar andelen dåligt kolesterol i ditt blöd, och därmed kan öka risken för åderförkalkning och hjärt- och kärlsjukdomar. Välj istället omättade fetter som olivolja, rapsolja eller mosad avokado, om du vill baka en nyttig tårta.

Om du vill spara in på kalorier kan du ersätta hälften av fettet med ingredienser som har en fet konsistens, till exempel äppelmos eller ungsbakad, mixad rödbeta.

Tips # 2 till nyttiga tårtor

 • Ut med: Smör
 • In med: Olivolja, rapsolja, avokado, äppelmos och ugnsbakad rödbeta

Mindre mjöl i dina tårtor

Mjöl har två viktiga uppgifter i dina tårtor. Mjölet håller ihop din deg, och så får glutenproteinerna i mjölet tårtan att svälla i ugnen när den bakas. Tårtor utan mjöl har därför en tendens att bli lägre och mer kletiga i konsistensen.

Även om det är väldigt få personer som är allergiska mot mjöl, är det många som tycker att bröd och tårtor bakade på mjöl gör dem uppsvällda. Är du en av dem kan du minimera mängden mjöl eller helt ersätta det med andra alternativ. För att få tårtan att resa sig kan du istället lägga lite bakpulver i degen.

Mandelmjöl istället for mjöl: Du kan ersätta cirka en tredjedel av vetemjölet i dina nyttiga tårtor med mandelmjöl. Det passar utmärkt i tårtbottnar. Köp finmalet mandelmjöl i matbutiken, eller mal det själv.
+ Som bonus ger mandelmjöl dig nyttiga fettämnen, mineraler, lite protein och kostfibrer.

Få receptet på rabarbertårta med mandelmjöl här.

Svarta bönor istället för mjöl: Om du kan leva med en mörk tårta, kan svarta bönor ersätta allt mjöl i din nyttiga tårta – de är därför ett utmärkt alternativ i chokladtårtor. Använder du torkade bönir är det viktigt att de stått i blöt över natten och därefter kokas enligt anvisningen på förpackningen. Mixa de svarta bönorna och rör ner dem i degen. Du kan också köpa svarta bönor på burk som är färdiga att användas direkt.
+ Som bonus ger bönorna dig massor av kostfibrer och proteiner, så här kan du faktiskt bli mätt på rätt sätt av en bit tårta – och vem vill inte det?

Kikärter istället för mjöl: På samma sätt som de svarta bönorna, kan kikärter ersätta mjölet i dina nyttiga tårtor. Kikärter ska också blötläggas över natten, och kokas, men har du bråttom kan du använda kikärter på burk. Skölj dem noga, torka dem och mixa dem innan du blandar dem i degen.
+ Som bonus ger kikärterna dig också mycket kostfibrer och proteiner.

Få receptet på en nyttig och god kikärtskaka här.

Tips # 3 till nyttiga tårtor

 • Ut med: Vetemjöl (eller delar av det)
 • In med: Mandelmjöl, svarta bönor och kikärter

Läs också: Maränger – få ett enkelt recept som lyckas varje gång

Mer frukt och bär i dina tårtor

Utöver massor av smak och vackra färger bidrar frukt och bär i dina nyttiga tårtor, både med vitaminer, mineraler och kostfibrer. Och om du inte äter hela tårtan första dagen så ser frukterna också till att din nyttiga tårta håller sig saftig i flera dagar.
Frukt kan också användas till att ersätta några av de kaloririkaste ingredienserna i dina nyttiga tårtor. Äppelmos kan till exempel ersätta hälften av smöret, och bananmos kan ersätta en fjärdedel av sockret.
Frukter och bär är goda i själva degen, men de gör också din tårta både finare och nyttigare om du pyntar tårtan med färska varianter innan servering, eller serverar dem vid sidan av.

Tips #4 till nyttiga tårtor

 • In med: Massor av bär och frukt

Mer nötter i dina tårtor

Även om de är små, innehåller nötter massor av sunda omättade fetter. Dessutom får du både proteiner, kostfibrer och en lång rad olika vitaminer och mineraler.
Ju fler nötter i din nyttiga tårta, desto bättre. Men inte för midjemåttet, så om du räknar kalorier ska du undvik de små fettbomberna – särskilt pekannötter och macadamianötter som bägge innehåller över 700 kcal. pr. 100 gram.
Alla nötter är nyttiga, men välj de orsotade och osaltade varianterna. Så snart nötter rostat i olja eller doppas i salt, socker, honung eller choklad börjar nivån av nyttighet att halta.

Tips #5 till nyttiga tårtor

 • Ut med: Nötter som är rostade, saltade eller honungsrostade
 • In med: Alla typer av naturella nötter

Har du blivit sötsugen av att läsa om tårtor så gå på upptäcksfärd bland vårt stora utbud av smarriga recept på nyttiga tårtor här.
Vi vill dock lägga in en liten varning – det är inte säkert att du nöjer dig med att baka bara en...