Fermenterad rödkål med lax
Serveringsförslag

Fermenterad rödkål är ett perfekt tillbehör till en ugnsbakad lax

© Andreas Mikkel Hansen

Fermenterad rödkål med äpple

Din mage kommer tacka dig om du ger den fermenterad mat. Det innehåller nämligen ett hav av probiotiska bakterier och antiinflammatoriska fördelar. Här ser du hur du själv fermenterar din rödkål.

27 november 2019 av Simon Weisdorf

Fermenterad rödkål med äpple

Starta 3–4 veckor innan middagen.

2 personer

400 g rödkål 
1 äpple 
2 cm ingefära 
1 vitlöksklyfta
2 tsk salt 
1 stor syltburk

Gör så här

  • Skär kål i tunna strimlor, riv äpple och ingefära och finhacka vitlöken. Blanda allt i en stor skål, tillsätt salt och massera allt noga i några minuter. Saltet ska absorbera vätska.
  • Häll kål och vätska i en tättslutande syltburk som sköljts med kokande vatten. Det är viktigt att saften täcker all kål. Annars måste du fylla upp med lite lättsaltat vatten. Ställ burken någonstans mörkt och svalt.
  • De närmaste 14 dagarna ska du öppna locket varje dag för att släppa ut koldioxid som rödkålens jäsning skapar. Det är viktigt att göra det minst en gång om dagen, då glaset i värsta fall kan explodera.
  • Efter 14 dagar kan du börja äta rödkålen, men du får absolut störst effekt och smak av fermenteringen efter 3–4 veckor. 


Goda recept för en smärtfri livsstil

Fler antiinflammatoriska recept hittar du i ”Food Pharmacy – kokboken” – och en hel guide till den antiinflammatoriska livsstilen hittar du i föregångaren ”Food Pharmacy”. Båda böckerna är skrivna av hälsobloggarna Lina Nertby Aurell och Mia Clase. Du lär dig hur du håller dig frisk med hjälp av maten och får recept till alla tillfällen.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar