Kanelbullar med äpple

3 timmar
190 kcal

Så här bakar du kanelbullar med under 200 kalorier. Prova vårt lite nyttigare recept med grovt mjöl, äpple och mandelspån.

Kanelbullar med äpple

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 STYCKEN

  • 4 g jäst
  • ⅓ dl ljummet vatten
  • ¼ dl naturell yoghurt
  • ¼ tsk havssalt
  • ¼ msk honung
  • ⅓ msk extra virgin olivolja
  • 20 g fullkornsmjöl, t ex grahamsmjöl, kornmjöl, rågmjöl, eller fullkornsvetemjöl
  • 50 g vetemjöl

Fyllning:

  • ½ äpplen
  • ¼ tsk kanel
  • ⅓ msk rörsocker, alternativt muskovadosocker
  • ½ msk smör
  • 4 g mandelspån

Till pensling

  • Ägg eller mjölk

Gör så här

  • Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt yoghurt, salt, honung och olja.
  • Lägg i fullkornsmjölet, blanda ordentligt och låt blandningen dra i 15 minuter.
  • Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda degen tills den är lätt och smidig. Den får gärna vara lite klistrig i konsistensen.
  • Jäs degen 1 timme.
  • Värm ugnen till 230 g.
  • Ta den jästa degen och kavla ut den till en fyrkant på cirka 30 x 40 cm.
  • Riv äpplena grovt. Fördela äpplena på degen, och strö med kanel och socker.
  • Smält smöret och droppa det över degen. Strö till sist över mandelspån.
  • Rulla ihop degen till en rulle och skär i 12 lika stora delar.
  • Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, och låt dem jäsa till dubbel storlek, cirka 1 timme.
  • Skruva ner ugnen till 220 g. Pensla med ägg eller mjölk, och grädde i cirka 15 minuter tills den är gyllene.

TIPS Testa också med päron istället för äpplen, och ersätt ev. mandlarna med andra nötter.