Slipp en massa tomma kalorier från raffinerat socker.

Baka nyttigare utan socker

Det finns många möjligheter att utesluta socker i kakorna - utan att gå miste om den goda, söta smaken.

Ersätt socker med...


Banan

  • Så gör du: Bananer är rika på fruktsocker. Bananmos kan därför, med fördel, ersätta omkring en fjärdedel av sockret i dina kakor. Om du helt vill undvika socker, kan du ersätta det med 1 tesked stevia för att ge en söt smak och använda banan för att fylla ut.
  • Det vinner du: Du får en massa B-vitaminer och även lite A- och C-vitamin. Utöver det får du även mineraler som folat, kalk, zink och jod.

Agavesirap

  • Så gör du: Agavesirap lämpar sig bra till exempelvis chokladkonfekt. Använd 75 % av sockermängden i receptet. Använd eventuellt lite mindre vätska än angivet.
  • Det vinner du: I motsats till socker har agavesirap ett mycket lågt glykemiskt index. Därmed påverkas ditt blodsocker mindre än av socker.


Sötningsmedel

  • Så gör du: Det finns många sötningsmedel att välja mellan, till exempel stevia och sukrin. Sötningsmedlen har olika egenskaper, men välj ett som tål uppvärmning och inte enbart ger söt smak, utan också fyllnad. Flytande sötningsmedel lämpar sig inte så bra till bakverk. Det finns speciella sötningsmedel som lämpar sig extra väl för kakor. Canderel Strö kan ersätta hela sockermängden i ett recept. Canderel Green Strö passar för att söta vissa efterrätter.
  • Det vinner du: Du sparar riktigt många kalorier – hela 67 % färre blir det jämfört med vanligt socker. Sötningsmedel ger inga hål i tänderna och i stort sett ingen ökning av blodsockret.

Socker, konstgjorda sötningsmedel eller stevia. Hur påverkas kroppen och hälsan av de söta ämnena? Få svaret här

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar