Lär dig hur du fördelar olika typer av fett under ett dygn.

Baka nyttigare utan smör

Det finns massor av hälsosammare alternativ än smör till dina bakverk.

27 januari 2014 av Irene Brøndum

Ersätt smör med...


Rödbetor

  • Så gör du: Lägg en rödbeta i ugnen i en timme, eller tills den är helt mjuk, och mixa den sedan. Sedan kan du smyga in rödbeta i chokladkakan eller bullarna, där den kan ersätta upp till hälften av matfettet.
  • Det vinner du: Du sparar in på fett och får, förutom en söt smak, lite extra nyttigheter i form av kostfiber, A-vitamin och kalium. Rödbetan ger även chokladkakan en rustik färg och bullarna en härligt tomteröd kulör!


Valnötsolja

  • Så gör du: Smör kan, i bröd och mjuka kakor, ersättas helt av olja – men inte i småkakor, wienerbröd och smördegsrecept. Många oljor är lite för aromatiska till söta bakverk, men valnötsolja är perfekt. Ersätter du smör med olja, ska du använda 80 % av den angivna mängden smör. 100 gram smör motsvarar alltså 80 gram olja.
  • Det vinner du: Forskning från University of Pennsylvania har visat att valnötsolja sänker blodtrycket och är bra för blodkärlen. Samtidigt skonar du dig själv från smörets höga innehåll av mättade fettsyror.

Avokado

  • Så gör du: Mosa den fylliga, krämiga avokadon och använd den, i stället för smör, i hemmabaket. Eller gör en chokladkräm på avokado, kakaopulver och lite sirap till tårtan.
  • Det vinner du: Avokado innehåller 65 % mindre fett än smör. Du får alltså både färre kalorier och slipper det mättade fettet och får i gengäld massor av nyttiga, omättade fettsyror och bra vitaminer.


Äpple

  • Så gör du: I vanliga mjuka kakor kan du ersätta hälften av fettet med ett par deciliter äppelmos. Äppelmos lämpar sig särskilt väl som ersättning i kakor med till exempel kanel, morötter eller mandlar.
  • Det vinner du: Du sparar in på en massa mättat fett och en hel del kalorier. Smör innehåller 35 kalorier per tesked – äppelmos cirka fem kalorier per tesked. Äppelmos i kakor ger en riktigt god smak och konsistens.


Grekisk yoghurt

  • Så gör du: Grekisk yoghurt innehåller inte så mycket vätska och kan därför ersätta matfettet helt i till exempel bullar och tårtbottnar.
  • Det vinner du: Du får protein, kalk, jod, selen, fosfor och zink.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar