Läs också

Vitkål

Vi kommer att äta cataway och kål

Hur ser vår mat ut år 2030 - vad äter vi och vilka nya livsmedel kan vi hitta i butikerna? Det har forskningsdirektören för det norska Matforsk kommit med antaganden om vid en konferens om framtidens mattrender:

7 juli 2015 av I FORM

FRAMTIDSMAT

  • Mat som medicin

    Vi kommer att köpa livsmedel med probiotika och andra smarta bakterier. Exempelvis vaccinshots, mat mot stress, mat som bygger upp kroppen efter att man tagit antibiotika, mat mot irriterad tarm osv.


  • Mat som mättar mer

    För att motverka fetmaepidemin kommer industrin att producera livsmedel som ger mer mättnad och färre kalorier.


  • Mer kyckling och fl ytande grönt

    Vi kommer äta mer proteiner från fisk och kyckling, färre kolhydrater och mycket mer antioxidanter. Och det kommer många fler varianter av fruktjuicer och smoothies.


  • Fibrer fortsätter att växa

    Fibrer blir ännu viktigare i en sund kost. Det blir mindre fokus på bröd, men vi kommer att se nya fullkorns- och fiberprodukter, till exempel japanska rågnudlar.


  • Färgerna bestämmer

    Matens färger kommer att få mer betydelse. Dessutom kommer maten att bli försedd med färgkoder som ett förenklat och lättläsligt budskap om vad den innehåller av till exempel antioxidanter och fenoler.


  • Mat med hem från jobbet

    Färdiglagad mat för att ta med hem (cataway) kommer att få mycket större utbredning. Vi kommer i stort att se mycket mer catering och en mycket mindre andel av vår mat kommer att köpas i traditionella livsmedelsbutiker.


  • Kål blir cool

    Vi kommer att äta mer rotfrukter och kål. Vi kommer också att se nya ärtor och baljväxter.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar