Kvinna ler, återhämtning

Ät rätt på dina återhämtningsdagar

Även de dagar du inte tränar är det viktigt att äta rätt, då kroppen återhämtar sig efter gårdagens träningspass.

1 april 2016 av Martin Kreutzer

Fokus på återhämtningsdagar

Dagen efter ett hårt konditionspass slickar kroppen såren efter belastningen. Oftast är det ökad inflammation i kroppen och därför är det viktigt att kosten är så antiinflammatorisk som möjligt. 

Håll igen lite på kaloriintaget jämfört med en hård träningsdag, men undvik att svälta dig själv. Viktigt för bästa möjliga återhämtning är att du både äter optimalt stärkande råvaror OCH håller kaloribalansen.

Så ska du äta

 • Frukost
  Gör en läcker fruktsallad på 200 g färsk frukt. Ät 1 dl grekisk yoghurt, 10 %, blandad med lite vanilj. Toppa med en mix av valnötter, choklad och mandel.
 • Förmiddag 
  Hacka lite färsk ingefära i fina bitar och lägg på en halv skiva stenåldersbröd med honung. Det ska vara så mycket ingefära att du känner en lätt effekt av den. Det är nämligen tecken på att de eteriska oljorna och gingerolerna påverkar och stärker kroppens immunförsvar.
 • Lunch
  En skiva gott rågbröd med rökt makrill och äggröra är en perfekt stärkande måltid. Ät en god, kraftfull sallad till, gärna kålbaserad. Det kan t ex vara en rödkålssallad med mandlar och apelsin.
 • Eftermiddag
  Ät en skiva grovt knäckebröd med ost, och komplettera med grönsaksstavar som doppas i hummus. 
 • Kväll
  En bit gott kött med ångkokt broccoli och blomkål, 2-3 sparrispotatisar och ett par skedar bearnaisesås.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar