Svart ris är den nya supermaten

Blåbär har fått konkurrens på tronen av nyttigheter. I år gör det svarta riset ordentlig entré, spår forskare.

26 januari 2011 av I FORM

Forskarna utnämner med jämna mellanrum nya livsmedel till supermat – alltså mat som innehåller extraordinärt många nyttiga ämnen.

En av de saker som vi troligtvis kommer att höra riktigt mycket om den närmaste framtiden är svart ris.

Sprängfyllt av antocyaniner

Svart ris petar bort blåbären från tronen när det gäller innehållet av antioxidanten antocyaniner, som har visat lovande resultat i bekämpningen av hjärtsjukdomar och cancer.

Samtidigt innehåller det svarta riset både fibrer och hälsosamma vegetabiliska ämnen och är avsevärt billigare och enklare att hantera än blåbär.

Kommer finnas i bröd

Livsmedelsindustrin har så smått börjat överväga hur man kan berika exempelvis bröd och frukostprodukter med det nyttiga svarta riset, men du kan faktiskt också äta det som det är – som tillbehör till exempelvis varm mat.

Det är bara yttersidan av det svarta riset som är svart. Själva kärnan är vit, som hos vanligt ris, men här slutar likheten. Svart ris innehåller nämligen massor av fibrer, mineraler och flera viktiga aminosyror.

Riset smakar riktigt bra till kött och fisk och används också i desserter.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar