Läs också

Apelsin

Apelsiner

Visste du att ordet apelsin ursprungligen kommer från det tyska ordet Apfelsine, som är en sammanskrivning av kinesiskt äpple?

© iStock

Superfood: Apelsin

De kan vara irriterande svåra att skala. Å andra sidan är de sprängfyllda med sunda C-vitaminer och på vintern är de extra söta och saftiga.

9 januari 2018 av Maria Albøg Jespersen

Därför ska du äta apelsiner

Detta är apelsiner bra för

Apelsiner håller förkylningen borta

Denna saftiga citrusfrukt är sprängfylld med hundratals växtbaserade ämnen och vitamin C som hjälper ditt immunförsvar att hålla sig på topp.

Apelsiner förebygger cancer

Apelsin är en källa till flavonoider, en slags antioxidant som hjälper mot cancerceller. Försök på råttor har visat att apelsinjuice kan öka blodets förmåga att rensa kroppen på så kallade fria radikaler.

Apelsiner ger starka ben

Denna solgula frukt innehåller stora mängder kalcium, som i kombination med vitamin C har visat sig kunna minska risken för benskörhet.

Apelsiner innehåller följande:

  • Denna läskande citrusfrukt består av 86,5 procent vatten, vilket gör den till en väldigt bra källa till vätska.
  • Under det tjocka yttre lagret finns ett mjukare inre lager av skal som innehåller pektin, en fiber som bl a kan användas i marmelad för att påverka konsistens och smak.
  • När du bryter upp apelsinens skal sprutar saften ut i upp till 38 km/h. På grund av detta kan apelsinens doft ofta kännas på långt avstånd.
  • Skalet och det vita innerskalet innehåller också flavonoiden hesperidin, som bl a har en positiv inverkan på ditt blodtryck och kolesterolvärde.

Apelsiner lämpar sig:

  • Till att skära i skivor eller små bitar och använda som topping på kvarg. 

Använd t ex apelsiner som topping på denna supergoda quinoagröt.

  • För att riva skalet och använda i dressing, marmelad, mat eller bakverk.

  • I sallader med kål. Testa att göra en kålsallad med apelsinskivor, tranbär, pinjenötter och vinägrett.

Prova t ex denna fantastiska rödkålssallad med apelsin.

Så förvarar du apelsinerna bäst

  • Som regel trivs frukter som växer i varma länder bäst utanför kylskåpet. Då håller de i 1–2 veckor.
  • Om du vill att de ska hålla längre kan du ha dem i kylskåpet i 2–6 grader, men då kan de också tappa smak.
  • En apelsin kan inte frysas hel, men du kan pressa ur saften och frysa den. Om du har köpt ekologiska apelsiner kan du också riva skalet och frysa det.

De här månaderna är apelsiner i säsong

  • Januari 
  • Februari 
  • Mars 
  • April 
  • Maj 
  • Juni 
  • November 
  • December

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar