avokado

Avokado ger dig massor av sunt fett som din kropp behöver – även när du går på diet!

© iStock

Så mycket avokado kan du äta

Avokadon är faktiskt inte så "farlig" som du kanske tror.

6 juni 2017 av Inge Eriksen

Många älskar avokado och kan äta den morgon, middag och kväll. Rent hälsomässigt är det bara att frossa loss för avokadon är fullproppad med nyttiga ämnen. Inte minst sunt fett, men fettet är ofta orsaken till att många istället undviker den läckra, gröna frukten, om man vill gå ner i vikt. 

Så förvarar du och får avokadon att mogna.

I en mellanstor avokado är det 276 kalorier och per 100 gram avokado får du 170 kalorier. Det låter kanske mycket men i jämförelse är det 249 kcal i 100 gram grovt bröd och hela 359 kcal i 100 g vitt okokt ris.

Samtidigt får du mer mättnad av avokadon både på grund av de sunda fettsyrorna och det höga fiberinnehållet. Dessutom är fettet i avokado enkelomättade fettsyror och flera undersökningar visar att de här fettsyrorna är effektiva om man vill bli av med fett på magen. 

Även om du kanske inte ska proppa i dig avokado är det mycket mer meningsfullt att välja bort kolhydratrik mat som grova frallor och ris framför avokado. 

I en avokado får du ca 30 gram fett. Får du inte massor av fett från andra källor är en avokado om dagen lagom för en kvinna med en sund och aktiv vardag. Vill du gå ner i vikt kan du nöja dig med en halv avokado om dagen. 

TIPS: Ska du bara använda en halv avokado så låt kärnan sitta kvar i den andra halvan, lägg den i en fryspåse och knyt igen den. Då blir avokadon inte brun. 

Kalorier i avokado:

En liten avokado innehåller 183 kcal.

En mellanstor avokado innehåller 275 kcal.

En stor avokado innehåller 366 kcal.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar