Frossa i spetskål

Spetskål är med sin söta spröda smak en perfekt nybörjarkål för dig som vill lära dig att tycka om smaken. Den fina torpedformade sommarkålen är kalorifattig och proppfylld med C-vitamin.

Spetskål.

Spetskål är mildare i smaken och innehåller därför inte heller så många sunda ämnen som andra typer av kål. I gengäld är spetskål därför en genial nybörjarkål om du känner att du behöver vänja dig vid smaken. Spetskål är dock ändå både sund och kalorisnål och bara 100 gram spetskål täcker hela ditt dagsbehov av C-vitamin.

Så smakar spetskål bäst

Spetskål ändrar smak över säsongen. De första som kommer ut i handeln har en fin och mild smak av ärter. Senare på året smakar spetskål lite grövre och mer som traditionell vitkål.

Rå och finskuren passar den fint till sallader. Spetskål smakar bäst när man skär den riktigt tunt och tillsätter andra smaknyanser som syrlig citron, fet avokado och/eller söta frukter som mjukar upp den trots allt något vassa smaken. Ånga den lätt med lite mager mjukost eller lägg på senap, kapris, citron och lite olja, slå in den i aluminiumfolie och grilla. Perfekt som tillbehör till kött.

LÄS OCKSA: Så här gör du en god blomkålspizza

Fakta om spetskål

  • Spetskål innehåller 3 x så mycket C-vitamin som potatis, 3 x så mycket kaliumsom groddar och 3 x så mycket K-vitamin som ärter.
  • Ät spetskål tillsammans med grovt bröd. Kålens höga innehåll av C-vitamin hjälper nämligen kroppen att ta upp järnet i det grova brödet.

Vad är spetskål bra för?

  • Spetskål stärker immunförsvaret Sommarkålen är rik på C-vitamin, som har stor betydelse för ditt immunförsvar och hjälper till att skydda dig mot virus och bakterier.

  • Spetskål gör dig slank Spetskål innehåller nästan inga kalorier, men istället en hel del kostfibrer, som gör gott i magen och mättar så du inte blir så snabbt hungrig igen.

  • Spetskål främjar matsmältningen De många fibrerna i kålen fyller på i tarmen och sätter på så vis fart på tarmens rörelser, så att innehållet rör sig mot utgången.

LÄS OCKSA: Grönkål – nyttigare blad finns inte