Det här är en superfood du inte visste att du kan äta

Vi känner till allt fler superfoods, men den här kände du förmodligen inte till. Den innehåller bland annat enorma mängder antioxidanter, som kan ge bättre matsmältning och lyster till din hud.

25 januari 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

De flesta av oss känner till allt fler så kallade superfoods. Men att kärnan från den här frukten också finns med på listan visste du nog inte om. Det är avokadons kärna som innehåller en rad nyttiga ämnen med hälsofrämjande effekter.

Få 3 nummer av I FORM + Löparjacka från Kari Traa för ENDAST 99 kr

Avokadokärnan hamnar oftast i skräpet, men det är bara för att få vet om vilken nytta den skulle göra om den införlivades i kosten. Den hårda kärnan innehåller nämligen en massa goda antioxidanter, som exempelvis katechiner och procyanidiner, som kan motverka smärta, svullnad och stelhet. Det är också antioxidanterna som hjälper kroppen med att återuppbygga kollagenet och ge en sund och frisk hud. 

Även kaliuminnehållet i kärnan är enormt högt. Mineralet stärker kroppens förmåga att bygga muskler och nervernas förmåga att kommunicera. Dessutom är avokado-kärnan rik på fibrer, som tillsammans med det höga innehållet av antioxidanter kan ge bättre matsmältning och boosta ditt immunförsvar. 

En columbiansk studie från University of Antioquia visar dessutom att extrakt från avokadokärnan kan hjälpa till med att döda leukemiceller. Antioxidanten flavonol får, enligt studien, leukemicellerna att förstöra sig själva och bara lämna friska celler kvar. 

Så använder du kärnan

Enklaste sättet att göra kärnan redo för användning är att placera den i en extra tjock plastpåse och slå den i bitar med en hammare. Ta bort det bruna skalet och hacka den sedan i ännu mindre bitar med en kniv och använd den sedan i maten. Till exempel i en grönsakssmoothie, där du även använder resten av avokadon.

Smaklig måltid!

 

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar