Antiinflammatorisk kost – så här ska du äta

Vad är antiinflammatorisk kost? Vad är det bra för – och va säger forskningen? Få svar på alla dina frågor här och se vad du ska äta och inte äta om du vill följa en antiinflammatorisk kost.

Antiinflammatorisk kost – kimchi, A-fil, lax, bär, grönsaker, nötter, avokado och olivolja

ANTIINFLAMMATORISK KOST Du kan hjälpa din kropp att bekämpa inflammation genom att äta kimchi, A-fil, lax, bär, grönsaker, nötter, avokado och olivolja

© iStock

Om du är stressad, har en överbelastningsskada eller lider av t ex ledgångsreumatism, psoriasis, skleros, diabetes typ 2 eller demens är du bland dem som kan behöva spetsa öronen när någon pratar om antiinflammatorisk kost .

Som det något krystade namnet antyder handlar den antiinflammatoriska kosten om att äta mat som bekämpar eller hämmar inflammationer i kroppen, en inflammation som är involverad i en lång rad sjukdomar och besvär.

Viss forskning tyder på att kosten kan ha stor inverkan på mängden skadliga inflammationer i kroppen. Men hur fungerar det? Och vad exakt måste man äta för att uppnå effekt? Få svar här!

Allt om antiinflammatorisk kost


1 Vad är antiinflammatorisk kost?


Antiinflammatorisk kost är kort förklarat en kost som hjälper till att minska inflammation i kroppen. Teorin är att det finns matvaror som hjälper din kropp med att bekämpa inflammation (=anti-inflammatorisk mat) och matvaror som bidrar till att skapa inflammation (=pro-inflammatorisk mat).

När du följer en antiinflammatorisk kost, gäller det att äta många antiinflammatoriska matvaror – och undvika eller skära ner på de proinflammatoriska.

LÄS OCKSÅ: Vad är inflammation i kroppen?

Kosten kan hjälpa ditt immunförsvar att bekämpa inflammation på två sätt:

  1. Kosten kan stärka ditt immunförsvar. Ju starkare immunförsvar du bygger upp, desto mer effektivt lyckas det minska inflammatoriska tillstånd. Råvaror som stärker immunförsvaret är bland annat fet fisk, ingefära, olivolja, probiotika.
  2. Kosten kan avlasta ditt immunförsvar. Genom att skona kroppen från påfrestningar ger du immunförsvaret en paus för att ta hand om inflammationen. Undvik pro-inflammatorisk mat som kallskuret, socker, snabbmat och alkohol – och ät mycket frukt och grönsaker, som hjälper till att skydda kroppen från onödig fysiologisk stress.

LÄS OCKSÅ: Anti-inflammatorisk livsstil – hjälp ditt immunförsvar med motion, sömn och anti-stress


2 Vad ska man äta på antiinflammatorisk kost?


En stark antiinflammatorisk kost är baserad på fyra hörnstenar, nämligen:

  • Frukt & grönt (framförallt bär och grova grönsaker)
  • Fet fisk
  • Tarmstärkande bakterier
  • MUFA-fett

Äter du mycket från var och en av dessa grupper hjälper din kropp till att bekämpa inflammation i kroppen.

Se här vad du framförallt ska äta på en antiinflammatorisk kost, och vad de fyra hörnstenarna faktiskt innehåller.

Ät från dessa fyra grupper

Om du vill äta antiinflammatoriskt ska du varje dag lassa upp med mat från de här fyra grupperna. Och till varje måltid ska du ge dig själv något från minst en av grupperna – gärna fler.

Antiinflammatorisk kost – bär och kål

1. FRUKT & GRÖNT – gärna 1 kg om dagen

1 kg är mycket, men försök. Så gott som alla frukter och grönsaker är antiinflammatoriska, men vissa är bättre för ditt immunförsvar och tarm än andra. Gå särskilt till bär och de grova grönsakerna. Försök att få i dig minst 200 gram kål om dagen, t ex blomkål, broccoli och salladslök. Skydda även dina celler med antioxidanter från t ex bär, gärna minst 50 gram bär dagligen, t ex blåbär, svarta vinbär eller björnbär. Frysta bär är helt okej.

Antiinflammatorisk kost – lax med massor av omega-3-fetter

2. FET FISK – minst ½ kg i veckan

Omega-3-fettsyror, som finns i fet fisk, verkar antiinflammatoriskt. Så försök att äta ½-¾ kg fet fisk i veckan, t ex i form av makrill, sill, lax eller öring. Alternativt kan du ta kosttillskott med fiskolja/omega-3.

Antiinflammatorisk kost – A-fil, yoghurt och kimchi

3. TARMSTÄRKANDE fibrer och bakterier – varje dag

En hälsosam och stark tarmflora är helt avgörande för ditt immunförsvar. Så skäm bort dina tarmar varje dag med mycket fibrer från fullkorn och grova grönsaker. Ät även mat som innehåller mycket hälsosamma bakterier, t ex sur yoghurt, A-fil eller fermenterade grönsaker. De främjar tillväxten av friska bakterier i dina tarmar och bidrar därmed till ett starkt immunförsvar.

Antiinflammatorisk kost – olivolja, avokado och mandlar

4. MUFA-FETT – varje dag

Ät hälsosamt "medelhavsfett." Avokado, oliver, olivolja och nötter är en central del av den antiinflammatoriska kosten, eftersom dessa livsmedel innehåller så kallat MUFA-fett (enkeltomättade fettsyror – eller MonoUnsaturated Fatty Acids), som hjälper till att minska inflammation. Samtidigt är avokado, oliver och nötter bra källor till en mängd andra stärkande ämnen, som antioxidanter och E-vitaminer. Ät dem gärna till varje måltid.

Vilka matvaror är antiinflammatoriska?

Kolla här vilka konkreta matvaror du framförallt ska välja på en antiinflammatorisk kost.

Klicka på plusset för att se listorna (+)

Frukt och grönt

Frukt och grönt

HUR MYCKET?
Sikta på 1 kg frukt och grönt per dag, därav:

  • Minst 200 g kål per dag
  • Minst 50 g bär per dag

Bra antiinflammatoriska val:

I stort sett all frukt och grönt är antiinflammatorisk, men här kommer några extra bra val.

  • Broccoli
  • Blomkål
  • Grönkål
  • Rödkål
  • Vitkål
  • Brysselkål
  • Spetskål
  • Lök
  • Vitlök
  • Ingefära
  • Gurkmeja
  • Blåbär
  • Svarta vinbär
  • Aroniabär
  • Björnbär
  • Hallon
  • Jordgubbar

Fet fisk (omega-3)

Fet fisk (omega-3)

HUR MYCKET?

  • Sikta på ½-¾ kilo fet fisk i veckan
    • ... eller 100 g fisk per dag
    • Alternativt 3 g omega-3-tillskott per dag

Bra antiinflammatoriska val:

  • Lax
  • Makrill
  • Sill
  • Öring
  • Hälleflundra
  • Anjovis
  • Sardiner
  • Rom (t ex torskrom och stenbitsrom)

Tarmstärkande ämnen

Tarmstärkande ämnen

HUR MYCKET?
Se till att få i dig fullkorn, grova grönsaker, syrade mjölkprodukter och/eller fermenterade grönsaker – flera gånger om dagen

Bra antiinflammatoriska val:

  • Kefir
  • A-fil
  • Kimchi
  • Surkål
  • Pickles
  • Fullkornsrågbröd
  • Quinoa
  • Havregryn
  • Torkade bönor
  • Torkade linser
  • Kikärter
  • Grova grönsaker
  • Frukt

Medelhavsfett

Medelhavsfett

HUR MYCKET?

  • Få i dig MUFA-fett (enkel-omättade fettsyror) varje dag – gärna till varje måltid

Bra antiinflammatoriska val:

  • Olivolja
  • Oliver
  • Avokado
  • Rapsolja
  • Hasselnötter
  • Valnötter
  • Mandlar
  • Jordnötter
  • Cashewnötter

3 Vad ska man INTE äta på antiinflammatorisk kost?


På antiinflammatorisk kost ska du så långt som möjligt hålla dig från alla råvaror som är med och bidrar till att främja inflammation i kroppen – det gäller t ex:

  • Köttpålägg
  • Rött kött
  • Mättat fett (från kött och mejeriprodukter)
  • Socker
  • Tillsatsämnen (som färgämnen och emulgeringsmedel)

Antiinflammatorisk kost handlar mycket om att äta de stärkande ingredienserna som fet fisk, grönsaker, bär, nötter, olivolja och avokado. Men det är också viktigt att samtidigt skära ner på (eller helt undvika) mat med motsatt effekt – nämligen de som främjar inflammation.

I genren ingår bland annat processat köttpålägg, som i synnerhet cancerforskare varnar för, mättat fett från kött och mejeriprodukter, som hjärtläkare varnar för, och tillsatsämnen som mag- och tarmexperter är oroliga för.

Vilka råvaror främjar inflammation?

Här ser du några exempel på råvaror du ska undvika – eller äta så lite som möjligt av

Klicka på plusset för att se listorna (+)

Rött kött och köttpålägg

Rött kött och köttpålägg

  • Nötkött
  • Lammkött
  • Fläskkött
  • Korvar
  • Salami
  • Peperoni
  • Skinka
  • Rostbiff
  • Leverpastej

Mat med tillsatsämnen

Mat med tillsatsämnen

T ex färgämnen och emulgeringsmedel – kolla innehållsförteckningen om du är osäker

  • Påläggsröror
  • Köpe-dressingar
  • Färdigrätter
  • Halvfärdiga rätter (t ex pizzadeg, vissa såser m.m.)
  • Margarin

Socker och sockerprodukter

Socker och sockerprodukter

  • Socker
  • Sirap
  • Godis
  • Ljus choklad
  • Sylt
  • Marmelad
  • Kakor
  • Kex
  • Glass
  • Frukostprodukter med tillsatt socker

Mättat fett

Mättat fett

  • Smör
  • Fett kött
  • Standardmjölk
  • Grädde
  • Kokosolja
  • Kokosmjölk
  • Den mesta typen av snabbmat (t ex pizza, pomme frites, hamburgare, nachos och kebab)

4 Vad ska man dricka på en antiinflammatorisk kost?


  • Vattennd

    Återfuktning är viktigt om kroppen ska fungera optimalt. Därför är det ur ett antiinflammatoriskt perspektiv också bra att dricka tillräckligt under dagen. Vanligt kranvatten är ett självklart val eftersom det är billigt och lättillgängligt.
  • Smoothie

    När du gör en drink baserad på blandad frukt, bär och/eller grönsaker släcker du törsten samtidigt som du får in en massa stärkande växtämnen, inklusive antioxidanter och kostfiber. En smoothie är till exempel en lysande genväg för att få i sig de dagliga 50 gram bär.
  • Ingefärsshots och ingefärs-te

    Ingefära har i studier visat sig ha en stark antiinflammatorisk effekt. Ett enkelt sätt att få i sig ingefäran är att göra ingefärsshot eller dricka det som te. Enkelt recept på ingefärsshot
  • Grönt, svart och vitt te

    Alla typer av te innehåller mikroskopiska växtämnen som de du hittar i frukt och grönsaker. Ju längre teet får brygga, desto mer av dessa hälsosamma antioxidanter kommer det att innehålla.
Te är antiinflammatoriskt

TE ÄR ANTIINFLAMMATORISKT Ju längre du låter teet dra, desto fler nyttiga mikroämnen är det i det.

© iStock

5 Vad ska man INTE dricka på antiinflammatorisk kost?


Vissa drycker är en bra idé att hålla tillbaka. Det kan bero på att de är pro-inflammatoriska i stora mängder, att de har låga näringsämnen och kalorier eller att de försämrar kroppens kondition på annat sätt. Detta gäller till exempel:

  • Alkohol

    Större mängder alkohol (= mer än ett enda föremål per dag) kan bidra till inflammation i kroppen. Detta sker både direkt genom alkoholens toxiska effekt på kroppen och genom en negativ påverkan på sömnen. Och det gäller all slags alkohol – öl, vin, olika breezers och cider samt sprit.
  • Läsk och juice

    Båda innehåller en massa socker är i stort sett ingen övrig näring.
  • Standardmjölk

    Det mättade fettet kan bidra till inflammation i kroppen om det konsumeras i stora mängder. Därför är det en bra idé att välja lätta varianter som minimjölk och lättmjölk om du vill dricka mjölk. Och var förresten också medveten om att mjölk är en ganska kaloririk dryck.
  • Light-läsk och saft med sötningsmedel

    Forskarna är inte helt överens. Medan vissa påpekar att konstgjorda sötningsmedel kan påverka bland annat tarmfloran negativt, hävdar andra att man inte kan visa på, att konstgjorda sötningsmedel är dåligt för hälsan.
Läsk och lightläsk är pro-inflammatorisk

LÄSK – NEJ TACK! Socker och konstgjorda sötningsmedel och kanske även lightprodukterna är så kallat pro-inflammatoriska (= främjar inflammation i kroppen).

© iStock

6 Kan jag ta kosttillskott – t ex fiskolja?


Ja, omega-3-fettsyrorna är så viktiga för din hälsa att du är bättre på att ta omega-3-tillskott än att inte få i dig dem alls. Så om du hatar fisk eller bara inte lyckas äta fet fisk i tillräckligt stora mängder kan kosttillskott vara en bra idé.

Om du väljer att ta tillskott finns det två saker du bör vara medveten om:

  1. Mängden. Med några få undantag måste ditt tillskott ge dig den mängd omega-3-fettsyror som du missar genom att inte äta fisk. En person på 75 kg som vill ha maximal antiinflammatorisk effekt bör sikta på ca. 3 gram/3000 mg omega-3 fettsyror per dag. Detta motsvarar 1000 mg omega-3 fettsyror per 25 kilo kroppsvikt. Från näringsdeklarationen på ditt kosttillskott kan du räkna ut hur många skedar eller kapslar det kräver. Så ta fram miniräknaren!
  2. Typen. Det är inte bara innehållet av omega-3-fettsyror som är värt att fokusera på. I fiskoljan är det i första hand två olika typer som är aktuella. De kallas EPA och DHA. Det är dessa två, och inte mängden deklarerad fiskolja, du ska leta efter. Det är summan av DHA och EPA som ska nå de ca. 3000 mg dagligen

Olja eller kapslar?

Det finns inga bevis för att flytande olja är bättre eller mer antiinflammatorisk än kapslar. Välj därför den typ av tillskott du gillar bäst. Vissa människor tål inte känslan av olja i munnen, medan andra har svårt att svälja den nödvändiga mängden kapslar.

Är det skillnad på dyr och billig fiskolja?

Ja, när det kommer till kapslarna brukar det vara begränsade mängder fiskolja i de billiga produkterna. Resultatet är att man måste äta onödigt många kapslar för att nå målet. Kvaliteten på oljan kan också vara sämre, precis som man riskerar att oljan kommer från mindre hållbara fiskpopulationer.

Väljer du en flytande fiskolja blir koncentrationen av omega-3-fettsyror typiskt sett också lägre i de billiga produkterna än i de dyrare produkterna. Resultatet är att du måste ladda upp mycket överflödigt fett för att tillgodose ditt behov av omega-3-fettsyror.

Till exempel kan du ha en fiskoljekapsel med 1000 mg fiskolja. Kanske är bara 30% av detta (=300mg) Omega-3, och av det är endast 260mg DHA och EPA. Det betyder att du behöver upp till ca. 11-12 piller för att få 3000 mg ren DHA/EPA.

Så kolla innehållsförteckningen när du köper kosttillskott, och försök gå på kosttillskott där DHA/EPA utgör ca. hälften av oljan.

Hur får man omega-3-fettsyror som vegetarian/vegan?

Som vegan kan du dra nytta av kosttillskott baserade på kelp och alger. Dessa innehåller samma "fiskoljor" som den feta fisken. Kvantitetskraven är identiska med vad som gäller för fiskoljekapslarna.

Ett spännande alternativ, beläget i gränslandet mellan växtrika och djurrika livsmedel, är plankton. I Nordnorge producerar de omega-3-tillskott från en speciell typ av plankton, Calanus Studier tyder på att effekten är minst dubbelt så stor som vid andra omega-3-källor. Det gör att du förmodligen kan spara både kapslar och pengar genom att välja den varianten.

Vi kan även få i oss en typ av omega-3 (ALA) via en vanlig vegansk kost. Kroppen kan omvandla ALA till nyttiga DHA och EPA. ALA finns i stora mängder i till exempel chiafrön, linfrön, valnötter och rapsolja. Tänk på att chiafrön och linfrön måste krossas så att kroppen kan ta upp ALA från dem. Men cirka 2 msk frön räcker i sin tur för att täcka dagens behov av omega-3.

Läs mer om fiskolja här

Fet fisk vs fiskoljekapslar – antiinflammatorisk effekt

LAX VS FISKOLJA – Om du kan, är det bättre att äta massa fet fisk som t ex lax än att ta fiskolja som tillskott. Men tillskotten är bättre än ingenting.

© iStock

Derfor er det bedre at spise fisk end fiskeolie

Som utgångspunkt är det alltid en bra idé att äta den antiinflammatoriska råvaran istället för att ta ett kosttillskott. Det beror på att det vanligtvis finns mer än en enda styrka i råvaran. Den feta fisken illustrerar detta mycket väl, för när du äter fisk får du följande.

  1. Massor av omega-3 fettsyror, som hjälper till att bekämpa inflammationen. Samtidigt är de viktiga byggstenar för friska hjärnceller.
  2. Mycket D-vitamin. Fiskätare har turen att få solskensvitaminet från kosten, och det är gult värt, för D-vitamin har inflytande på både din muskelfunktion, skelettstyrka, immunförsvaret och humöret.
  3. Kvalitetsproteiner. Protein är både en byggsten för dina muskler och en mättnadsgenerator som hjälper dig att tämja blodsockret och behålla vikten.
  4. Ett hälsosamt alternativt till kött. Klimatet kommer att älska dig för att du äter mindre kött. Så kommer din hälsa att göra, för rött kött (och särskilt köttbitar) är i cancerforskarnas blickfång. När du äter mer fisk kommer du naturligtvis att äta mindre kött.
  5. Starka tarmar. I dina tarmar leva massor av goda bakterier, som enligt studier – verkar älska fisk! Varje gång du äter lax matar du förmodligen inte bara din kropp, utan även den för immunförsvaret så viktiga tarmfloran.

Hur är det med ingefära och gurkmeja?

Både ingefära och gurkmeja har i studier visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper. Tycker du att det är svårt eller omöjligt att få in ingefära och gurkmeja naturligt i din dagliga kost, kan det vara värt att äta dem som tillskott.

Jämfört med fisken är det verkligen mer vettigt att ta tillskott av gurkmeja och ingefära, då de båda får sitt primära hälsovärde från mikroskopiska ämnen som kan tas in via kosttillskotten. I praktiken sker överlägset mest forskning kring de antiinflammatoriska egenskaperna hos både ingefära och gurkmeja också på kosttillskott.

SE OCKSÅ: Enkelt recept på ingefärs- och gurkmejashot

7 Vad är antiinflammatorisk kost bra för?


Det kan finnas många goda skäl att skruva på kosten. Om du ändrar dina matvanor och börjar äta antiinflammatoriskt, här är några av de hälsosamma effekterna du kan se fram emot

Möjliga vinster vid antiinflammatorisk kost

  • Ett starkare immunförsvar, som kan hålla dig frisk och pigg
  • Mer energi
  • Ökad stabilitet, fysisk och psykisk
  • Bättre återhämtning efter träning, sjukdom eller skador
  • Bekämpning av smärtor vid t ex artros, eksem och överbelastning
  • Lindring av symptom vid en lång rad sjukdomar, där inflammation spelar en roll, t ex reumatiska besvär, hjärt och kärlsjukdomar, diabetes, inflammation i tarmen, psoriasis, demens och multipel skleros.

Läs mer om inflammation i kroppen här

8 Hur funkar antiinflammatorisk kost?


Biokemin bakom den antiinflammatoriska kosten är extremt komplex. Studier ᵃ) visar att råvarorna fyller en mängd funktioner i kroppen. Här är 3 av de viktigaste.

Så här hjälper antiinflammatorisk kost din kropp

  • Påverkar din tarmflora positivt. Många växtämnen fungerar som så kallade prebiotika, d.v.s. de är näring för de friska, nyttiga tarmbakterierna. Dessa bakterier är av avgörande betydelse för att reglera kroppens immunförsvar – och de hälsosamma ingredienserna bidrar därmed till att bygga upp en stark mikrobiom i dina tarmar.
  • Skyddar kroppens celler. Så kallade antioxidanter från bland annat bär, frukt och grönsaker finns i och utanför kroppens celler, där de skyddar mot skadlig syresättning av cellerna. Mindre förstörelse av cellerna hjälper både till att lindra immunförsvaret, samtidigt som det kan förhindra att eventuell inflammation sprider sig.
  • Reglerar ditt immunförsvar. Särskilt de hälsosamma fetterna, men även vissa växtämnen bidrar till att immunförsvaret fungerar exakt och med stor styrka. Ju starkare ditt immunförsvar är, desto bättre är det på att hantera skadliga inflammationer.

ᵃ) Se t ex American Journal of Clinical Nutrition och Nutrients

9 Hur snabbt verkarantiinflammatorisk kost?


Antiinflammatorisk kost fungerar i princip direkt – på så sätt att din kropp har nytta av en antiinflammatorisk måltid så fort näringsämnena tas upp i kroppen.

Äter du till exempel mycket kostfibrer kommer de spontant att ge näring till nyttiga bakterier och en hälsosammare matsmältning. Och på samma sätt – några timmar efter att du har druckit en bärsmoothie – kommer du att kunna mäta en ökad mängd antioxidanter i blodet. I den meningen är det bara att börja!

Något annat är när du kan förvänta dig en mätbar eller märkbar effekt av din kostomläggning. Här är bilden mer otydlig, eftersom den kommer att bero på ett hav av faktorer. Vissa upplever betydande förbättringar efter några dagars antiinflammatorisk kost, vilket både kan bero på de hälsosamma ämnenas effekt, men också mycket troligt på att man valt mat som har stressat kroppen.

Inom forskning är det dock sällsynt att man testar effekten under några dagar. Ofta följer försökspersonerna en antiinflammatorisk diet i flera veckor, och ibland till och med många månader, innan forskarna kan dra slutsatser om effekten. Exempelvis lät svenska forskare en grupp artrospatienter följa en antiinflammatorisk diet i 10 veckor innan de sammanfattade de positiva resultaten.

Det betyder dock inte att du inte kommer att kunna känna effekt förrän efter flera veckor – bara att det inte har gjorts någon forskning om den omedelbara effekten.

Så kom ihåg att varje gång du väljer att äta en hälsosam, antiinflammatorisk mat istället för en ohälsosam, proinflammatorisk så har du gjort din kropp en tjänst – men om du äter antiinflammatoriskt för att till exempel lindra symtom på, till exempel artros får du nog vänta cirka 3-6 veckor innan du kan dra slutsatsen om det är något som fungerar för dig. Och räkna med att du kommer att känna en större effekt ju mer helhjärtat du närmar dig din kost och ju mer pro-inflammatoriskt du åt innan.

10 Är antiinflammatorisk kost hälsosamt för alla?


Ja, antiinflammatorisk kost är hälsosamt för alla. För i verkligheten handlar det helt enkelt om att ta de vanliga, officiella kostrekommendationerna – och sedan helt enkelt "översätta" dem.

Men är det vettigt för alla att äta så disciplinerat som den antiinflammatoriska kosten kräver – eller räcker det med mindre ansträngning? Och här är svaret att om du i övrigt är frisk och vältränad, så borde det räcka för dig att hålla dig till de officiella kostrekommendationerna om du vill hålla din kropp frisk och ditt immunförsvar på topp.

Men om du lider av någon av de sjukdomar som antingen skapar eller orsakas av inflammationer i kroppen så kommer du förmodligen få ut mer av att äta antiinflammatoriskt än av att "bara" äta normalt hälsosamt. Detsamma gäller om du är pressad – fysiskt eller psykiskt. Om du till exempel tränar väldigt hårt, är skadad eller till exempel är i sorg eller stress.

11 Finns det nackdelar?


Ja – det finns många fördelar med att äta en antiinflammatorisk kost, men det är inte utan nackdelar:

Nackdelar med att äta antiinflammatoriskt:

  • Det är dyrt. Det kan vara relativt dyrt att köpa bra råvaror av bästa möjliga kvalitet. Speciellt fisk och bär anstränger budgeten ganska mycket.
  • Det kan vara lite krångligt. Det kan ibland vara svårt att få tag på en antiinflammatorisk måltid när man till exempel äter ute eller bjuds hem till vänner och familj.
  • Det kan vara svårt att undvika t ex godis, pizza och läsk. Det är inte lätt att säga hejdå till den (ohälsosamma) maten du kanske gillar mycket. För även om en antiinflammatorisk kost kan smaka helt fantastiskt är det ofta godis, kakor, alkohol och snabbmat som många av oss förknippar med nöje och umgänge.

TIPS: Se våra antiinflammatoriska recept – där finns massor av godsaker, testa t ex de rosa pannkakorna med jordgubbar och banan.

12 Antiinflammatoriska recept och menyer


Vill du testa att äta antiinflammatoriskt? Då finns allt du behöver här, t ex massor av goda och nyttiga antiinflammatoriska recept, en komplett meny, I FORMs antiinflammatoriska kostpyramid – färdigt att skriva ut, och en nybörjarguide med tips till hur du kommer igång i praktiken. Mycket nöje!