Rädda ditt hjärta och ditt liv med fullkorn

15 april 2010 av I FORM-redaktionen

GROV KOST

Ät 10 portioner fullkornsprodukter i veckan och minska därmed risken att utveckla typ 2-diabetes eller hjärt-kärlsjukdomar med upp till 35 procent. Det är slutsatsen av en undersökning från University of Minnesota, USA. Forskarna säger att skyddet mot de två sjukdomarna inte är lika stort för alla personer, det kan variera mellan 15 och 35 procent. Det förklarar de med genetiska skillnader.

Man undersökte 250 kvinnor under tio år och pekar på att fullkornsprodukternas höga innehåll av fibrer, anti oxidanter, vitaminer och mineraler leder de så kallade karcinogenerna snabbare genom tarmsystemet, så att giftet gör mindre skada i kroppen.

Karcinogener är cancerframkallande ämnen, till exempel giftämnen från tobaksrök och bilar. Tidigare studier har även visat att fibrer i allmänhet är bra för hälsa och sundhet.

Fullkorn som funkar:


  • Havregryn
  • Råris
  • Bröd bakat på fullkornsmjöl

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar