Pumpans stora familj

Tycker du att det är synd att kasta bort pumpaköttet när du har använt pumporna till dekoration, till exempel till Halloween?

För att du inte har en aning om vad man kan göra med den speciella grönsaken? Här får du en översikt över 6 varianter och tips om hur du använder och tillagar köttet.

Så här nyttig är din pumpa.

PUMPA

Användning: Vi älskar dem till halloween när vi skär ut pumpagubbar av dem. Men de vanliga pumporna kan mycket mer än så. Du kan faktiskt använda köttet som tillbehör till varma rätter, till soppor, i bullar och kakor - och syltade på burk.
Smak: Pumpan smakar milt och neutralt.
Tillagning: Koka eller sylta köttet från pumpan.

HOKKAIDO

Användning: Hokkaido är lika mångsidig som sin mer kända storebror. Du kan både baka, koka, sylta och sautera hokkaido. Använd köttet i en råkostsallad eller som ingrediens i varma rätter.
Smak: Den har en mjuk och söt smak.
Tillagning: Skär av topp och botten, ställ den på högkant och dela den på mitten. Ta ur kärnorna med en sked och skala de två halvorna med en tunn potatisskalare. Använd köttet rått eller koka det i 45 minuter.

LÄS OCKSA: Få bra tips på hur du lagar den godaste pumpasoppan.

BUTTERNUT SQUASH

Användning: Den här pumpan kan du använda både i råkostsallad, som fyllning i dina bullar och kakor eller i kryddiga soppor. Eller så kan du använda butternutsquashens praktiska design till att fylla den med olika slags kött som du sedan blandar med innanmätet - och äter direkt ur skalet.
Smak: Söt och nötaktig smak.
Tillagning: Koka köttet i 45 minuter.

PUMPAKÄRNOR

Användning: De är perfekta att strö över din sallad eller soppa. Eller varför inte baka bullar eller rågbröd med pumpakärnor? Och blir det några över kan du ju alltid äta dem som tilltugg.
Smak: De har en nötaktig smak.
Tillagning: Rosta dem i olja och vänd i havssalt. Eller glasera dem med honung och låt dem sätta extra piff på dina kakor.

© John Bendtsen

SPAGHETTISQUASH

Användning: Det här är ett läckert alternativ till spaghetti bolognese. När du kokar spaghetti-squashen trådar nämligen köttet sig så att du kan äta det med en kryddig köttsås i stället för vanlig spaghetti.
Smak: Den är mycket neutral i smaken.
Tillagning: Koka köttet i 45 minuter, avskilj köttet med en gaffel och servera.

PUMPAOLJA

Användning: Använd oljan för att sätta piff på salladen eller i stället för smör i dina bakverk. I bakverk kommer dess raffinerade smak verkligen till sin rätt. Du kan dessutom använda pumpaolja i stället för annan olja i pumpasoppa eller som små dekorativa droppar på soppan.
Smak: Den har en nötaktig smak.
Tillagning: Använd den direkt från flaskan.