Ida Regitze Krag är hälsoexpert på I FORMs sajter.

Oenighet om antioxidanternas effekt

Forskarna är oeniga om vi har rosat antioxidanter helt i onödan.

Antioxidanter har länge sagts förebygga cancer, stärka immunförsvaret och ge oss vacker hud, men nyare forskning tyder på att din kropp inte tar upp antioxidanter ur kosten du äter.

Förvirrande? Ja, men du ska ändå äta mycket frukt och grönsaker. Inte på grund av antioxidanterna, utan på grund av vitaminer, mineraler och inte minst fibrer.

Där satt man med sin müsli med katechinfyllda mörka chokladbitar toppade med blåbär fulla av antocyaniner, och sköljde ner allt med grönt te fullt med flavonoider. Och sedan släppte några forskare plötsligt en bomb: Antioxidanterna har ingen effekt! Och vi som under flera år skyddat oss mot cancer och rynkor genom att äta en kost fylld med just sådana.

Ju högre ORAC, desto bättre. Ju fler färger, desto bättre. Ju mer av allt, desto bättre – det var det enda som gällde, antioxidanterna har haft högsta status. Även här i ditt I FORM, men har du därför precis som vi lagt ner mycket pengar på dyra importerade blåbär och kämpat med att få ner kål för att öka dina chanser att bli en cool gammelmormor behöver du inte känna dig dum och lurad. Forskarna har nämligen under många år haft en teori om att antioxidanterna kan minska våra smärtor, sänka blodtrycket, ge vacker hud, läka träningsskador och förebygga i stort sett alla typer av cancer.

Och så kommer det någon som anser att antioxidanterna är verkningslösa. Vad ska man då tro?

Ska du hälla ut smoothien eller ska du fortsätta leta livsmedel som är fulla med antioxidanter? Vi har frågat två experter till råds och försöker här presentera sanningen om antioxidanter anno 2010.

Experterna är oeniga


"Kroppen tar inte upp antioxidanterna"

Lars Ove Dragsted är professor vid Köpenhamns universitet och Danmarks största auktoritet när det gäller forskning om bioaktiva komponenter i frukt och grönt. Enligt honom finns det ett huvudproblem med antioxidantteorin. Det är att forskningen är baserad på provrörsförsök och inte långvariga försök på levande människor. Enligt Lars Dragsted åker 99 procent av antocyaninerna från exempelvis blåbär ut ur kroppen utan att tas upp.

"Jo, de viktigaste ämnena tas upp"

Martin Kreutzer, näringsexpert vid Köpenhamns universitet, anser inte att det finns belägg för att antioxidanterna inte tas upp. Man kan bland annat mäta karotenoider i ögats näthinna efter intaget, där de bevisligen skyddar ögonen. Och på University of Alabama i USA har försök gjorts på människor som ätit naturliga växtfenoler från bär. Försöken visar att antioxidanterna visserligen är svåra för kroppen att ta upp, men att relevanta ämnen trots allt tas upp.

Slutsats: Vi kan därmed vara helt säkra på åtminstone en sak: utnyttjandet av antioxidanterna är mycket mer komplext än man hittills antagit.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar