Lyckopiller med skal på

Potatis tar upp konkurrensen med lyckopiller. De påverkar hjärnan, gör dig mindre stressad och på bättre humör, och har dessutom en viktminskande effekt. Och de verkar på momangen!

7 juli 2015 av I FORM-redaktionen

När du känner dig ur balans och humöret börjar dala så gör något med detsamma. Öppna kylskåpsdörren och stoppa en kokt potatis i munnen. Vänta sedan de minuter det tar för den att verka. Potatis har nämligen en förmåga att påverka ditt humör. Både förebyggande och akut om du känner dig stressad, smådeppig eller bara ur balans i största allmänhet.

Förklaringen är att söka i hjärnan där signalsubstansen serotonin finns. Om mängden serotonin inte är tillräckligt hög kan en depression eller någon annan psykisk åkomma utlösas. Är serotoninmängden däremot på en acceptabel nivå är personen i fråga nöjd med sin tillvaro. Om en deppig person får tillfört serotonin känner han eller hon sig mindre deprimerad och irriterad och mer fokuserad och alert.

Serotonin är också det ämne som de välkända lyckopillren försöker påverka. Pillren säljs under namnen Fontex (detsamma som Prozac), Cipramil och Seroxat, Zoloft och Fevarin. Pillren verkar på så sätt att de ökar mängen serotonin i hjärnan och främjar därmed känslan av ro i själen, kontroll över tillvaron och gör det lättare att slappna av.

Akut kris? Ha en kokt potatis i väskan

  • Koka eller baka alltid ett par extra potatisar - och ät dem kalla som snacks.
  • Snabbaste tilllagningssättet är mikrougn. Det tar bara ett par minuter.
  • Ersätt ris och pasta med potatis som tillbehör till varma måltider.
  • Potatis som pålägg på en smörgås är gott.
  • Som ingrediens i en grönsallad. Gärna tillsammans med andra grönsaker.
  • Ta ett par kokta eller bakade potatisar med till jobbet och ät som snacks.
  • Ha alltid några kokta potatisar på lager i kylskåp och frys. Så har du alltid lite "nödproviant".

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar