Levande bakterier avväpnar kolesterol

Probiotika, som framför allt finns i mjölkprodukter, har fått lovord från forskare.

7 juli 2015 av I FORM-redaktionen

Efter försök på möss anser engelska forskare sig kunna säga med säkerhet att probiotika har en klart positiv effekt på fettsyrornas väg genom tarmsystemet, gynnar kroppens kolesterolbalans och minskar risken för blodpropp. Det gäller bland annat så kallade glykocholsyror (gallsyror), som enligt studien fortsätter osmälta genom tarmsystemet när man har ätit probiotika. Och osmälta fettsyror lagras inte i kroppen. Forskarna anser att resultatet kan överföras till människor.

MER OM GLYKOCHOLSYROR OCH PROBIOTIKA


Glykocholsyror (gallsyror)

Glykocholsyror produceras av kroppen och hjälper till att utsöndra kolesterol ur kroppen. Så ju snabbare vi kan få ut cholsyrorna, desto mindre kolesterol lagras i kroppen.

Vad är probiotika?

Probiotika är levande tarmvänliga mikroorganismer, som är renodlade i ett laboratorium och frystorkade så de kan intas i antingen kapselform eller utblandade i filmjölk eller yoghurt. Probiotika är tåliga och kan "överleva" syrabadet i magen och tar vägen ända ut i tjocktarmen. Här förökar de sig, skapar en god miljö för matsmältningen och förhindrar att skadliga bakterier kan sätta sig fast och eventuellt leda till sjukdomar.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar