Långsamma kolhydrater räddar din syn

Om du begränsar de snabba kolhydraterna i din kost skyddar du dina ögon och minskar därmed risken att få sämre syn med åldern.

7 juli 2015 av I FORM-redaktionen

SKARP SYN

Amerikanska forskare har undersökt 3 377 människors kostvanor och deras intag av kolhydratrika livsmedel och hittat ett samband mellan en dagskost som i allmänhet bestod av livsmedel med snabba kolhydrater och risken för att utveckla grå starr. Grå starr är en grumlighet i ögats lins som gör synen suddig och dimmig.

Resultaten visade att risken för en viss grumlighet av ögats lins var 43 procent större för den grupp som intog flest snabba kolhydrater i förhållande till dem som åt minst. Forskarna kan inte förklara sambandet, men de pekar på att personer med diabetes ofta drabbas av grå starr eftersom de har svårt att kontrollera sitt blodsocker. Och just snabba kolhydrater kan ge ett instabilt blodsocker.

Snabba kolhydrater är livsmedel med ett högt glykemiskt index (GI), till exempel vitt bröd och cornflakes. GI visar hur snabbt ett livsmedels kolhydrater bryts ner och tas upp i blodet. Om en matvara upptas snabbt får du också en snabb höjning av ditt blodsocker.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar