Vilket salt ska jag välja?

Jag har fått lära mig att det är viktigt att få i sig jod, och att den vanligaste källan är jodberikat salt. Men det finns en uppsjö av populära salter såsom havssalter, flingsalter med mera, som inte är jodberikade, och vi får också veta att vi ska hålla nere saltkonsumtionen. Hur går det då med jodintaget? Vilket salt ska man välja, och varför?

26 juli 2012 av I FORM

Fredrik Paulún:

Jod är oerhört viktigt eftersom brist kan leda till struma och låga nivåer av sköldkörtelhormon. Det orsakar trötthet, viktökning, depression etcetera, och drabbas man i barndomen kan det orsaka kortväxthet och dålig utveckling av mentala funktioner.

På 20-talet började man berika saltet i Sverige med jod och det utrotade praktiskt taget den struma som var vanligt förekommande i vissa delar av Sverige.

Salt är en väldigt bra bärare av jod eftersom variationen mellan olika individer inte är så stor. Alla äter salt i någon form varje dag och självklart ska man köpa joderat salt när man handlar. Det är dock ingen bra idé att öka saltintaget för att få i sig mer jod.

Salt kan höja blodtrycket hos somliga, även om detta problem oftast minskar eller försvinner om man samtidigt äter mycket kalium som finns i frukt, bär, grönsaker och andra vegetabilier. Ett högt saltintag tycks även öka risken för magsäckscancer vilket också talar för att det är bättre att fokusera på att få jod från maten och inte i saltet.

Det finns i mat från havet som fisk, skaldjur och alger. Sedan finns det även i ägg, mjölk och ost, även om det är lägre halter. Själv använder jag självklart joderat salt, och det finns även havssalt med tillsatt jod. Det senare anser jag är det bästa eftersom du då också får i dig andra spårämnen från havet. Sedan äter jag fisk och skaldjur minst tre gånger i veckan (även konserverad fisk är bra!) och ägg varje morgon.

Det gör att det inte är några problem med jodintaget för mig och troligen är det inte heller det för dig, så länge du följer mina råd.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

På vilket sätt gör du störst insats för klimatet?


I FORM tipsar