Den röda mjölken har lämnat skamvrån. Bara under 2016 har två forskningsteam kommit fram till samma slutsats: att röd mjölk och andra feta mjölkprodukter faktiskt är bättre för hälsan än de fettsnåla varianterna.
En stor amerikansk undersökning visar att försökspersoner som intog feta mjölkprodukter, och därmed hade ett högt innehåll av fettämnen i blodet, hade hälften så hög risk att få diabetes. Tvärtom var de försökspersoner som hade ett lågt innehåll av dessa fettämnen i blodet dubbelt så utsatta.
Samtidigt har svensk forskning visat att risken för att utveckla fetma är större hos dem som håller sig till lättmjölk och mager yoghurt än hos dem som dagligen tar ett glas helmjölk och riktigt smör på brödet.
Vill du gå ner i vikt? Läs här om hur du går ner 1 kilo på 24 timmar.
Forskarna vet inte varför det är så, men gissar att en av orsakerna är att de feta mjölkprodukterna gör dig så mätt att du får i dig färre kalorier.
Så här gör du
Gillar du helmjölk och feta ostar så ät dem – med måtta. Om du inte gillar den feta smaken har syrade livsmedel, som yoghurt, surkål, miso och oliver, samma effekt. Alkohol motverkar de feta mjölkprodukternas gynnsamma effekt så håll igen lite på det.