Kvinna tittar in i kameran och ser glad ut.
© Colourbox

Supermaten du inte vill vara utan

Sol, sommar och hälsa maximeras med denna superfood. Du fyller på med vitaminer och antioxidanter – och du kan äta hur mycket du vill.

30 augusti 2016 av Irene Brøndum

De är läckra och syrliga och så är de fyllda med en massa goda saker som din kropp kommer att älska. Svarta vinbär är en fantastisk superfood som innehåller ...

  • 3 gånger så mycket C-vitamin som kiwi
  • 3 gånger så mycket kostfibrer som spenat
  • 3 gånger så mycket E-vitamin som tomat

Och här får du inte bara en, utan tre fantastiska grunder till att du bör fylla på med dessa bär. 

Vad är de bra för?

Sänker blodtrycket
Norsk forskning visar att svarta vinbär sänker blodtrycket och därmed förebygger hjärt-kärlsjukdomar. Den goda effekten beror sannolikt på bärens höga innehåll av antocyaniner. Svarta vinbär innehåller minst lika mycket antioxidanter som vilda blåbär.


Gör dig på bra humör
En studie från Nya Zeeland visar att svarta vinbär både gör dig mer uppmärksam och på bättre humör. Vinbären reglerar välbefinnandehormonerna serotonin och dopamin i hjärnan.


Gör träningen till en lek
Blodcirkulationen ökar och mängden hemoglobin minskar mindre under träningen, när du äter svarta vinbär. Det betyder mer syre och mindre stelhet.

TIPS!

De svarta vinbär du inte hinner äta nu, kan du frysa in så du har superfoods till hela vintern. Ta bort grenarna och sockra ev lite, så är bären lättare att skilja åt när du tinar dem. 

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar