Näve med bär.
© colourbox

Stilla sötsuget med bär

Det är inte alltid så bra att äta sig mätt på frukt. Därför rekommenderar många kostrådgivare att du ersätter en del av frukten med bär.

23 augusti 2016 av Irene Brøndum

”Sötat med fruktsocker” låter för många nästan nyttigt. Därför har fler och fler tillverkare börjat att söta produkter som marmelad och färdigrätter med till exempel äppelsaft. Men mycket tyder på att fruktsocker (som också kallas fruktos) är minst lika dåligt som vanligt socker, som för övrigt består av 50 procent fruktos. 

LÄS OCKSÅ: Torkad frukt – är det nyttigt?

Det finns till och med de som menar att fruktosen är värre, eftersom det omvandlas i kroppen på ett sätt som belastar levern och gör oss mindre mätta. Problemet uppstår dock inte när vi äter en färsk frukt, där fruktsockret utgör en relativt begränsad mängd och kompletteras med nyttiga fibrer. Men när vi bälgar i oss juice och smoothies och trycker i oss energibarer baserade på torkad frukt blir det problem. Bär skiljer sig från andra frukter genom att de innehåller massor av kostfibrer och antioxidanter, som gynnar de goda tarmbakterierna.


LÄS OCKSÅ: Är sötningsmedlet aspartam farligt? Och hur mycket lightläsk kan man dricka?

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar