Kvinna med en stor klocka och en kaffekopp

Kaffe på kvällen stör din inre klocka så du blir sömnig senare än normalt.

© Colourbox

Så sent kan du dricka den sista koppen kaffe

Du dricker GARANTERAT kaffe för sent på kvällen! Så här många minuters sömn missar du!

18 mars 2016 av Anja Bruneskjold

Vi älskar kaffe! Och vi kan nästan inte hålla oss vakna utan vårt dagliga koffeintillskott. Men har du funderat över hur ofta det blir att du dricker kaffe lite för nära när du ska gå och lägga dig? Och vet du HUR nära sängdags det är?

Det spelar nämligen roll när på dagen du dricker dagens sista kopp kaffe. En grupp forskare har testat hur mycket koffeinet i kaffet faktiskt påverkar vår dygnsrytm.

De kom bland annat fram till att mängden koffein motsvarande det som finns i en espresso, leder till att du missar 40 minuters sömn, om du dricker kaffe tre timmar innan du ska gå och lägga dig.

Inte nog med att kroppen alltså upplever att du går och lägger dig sent – du får också svårare att komma upp på morgonen. Och då kommer du med stor sannolikhet att dricka ännu mer kaffe under dagen för att kompensera för sömnbristen.

LÄS OCKSA: Allt du behöver veta om koffein

Det är dock inte bara kaffet som påverkar din inre klocka. Ljus i sovrummet påverkar dig också så att du inte känner dig lika sömnig som du egentligen är. Och kombinerat med kaffe kan det faktiskt påverka dygnsrytmen så mycket att det motsvarar hela 105 minuters mindre sömn.

Det är alltså bra om det är riktigt mörkt i rummet när du ska sova – OCH att du undviker kaffe på kvällen.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar