När får tillverkaren påstå att ett livsmedel är "light"?

Jag vill leva fettsnått och köper alltid light-produkter. Men vilka är kraven på dessa produkter?

7 juli 2015 av I FORM-redaktionen

Det finns inga fasta regler för när en produkt får kallas light eller lätt, men Livsmedelsverket har formulerat en tumregel som säger att en produkt inte är mager förrän fetthalten har reducerats med minst hälften jämfört med motsvarande normalprodukt.

Det betyder t ex att om en leverpastej normalt innehåller 24 gram fett per 100 gram så ska fetthalten alltså ner på max 12 gram per 100 gram för att få kallas light.

Vill du leva fettsnålt så kan i stället rekommenderas att du håller dig till nyckelhålsmärkta produkter. Nyckelhålet är Livsmedelverkets egen symbol som har utarbetats i syfte att hjälpa konsumenterna att välja de magraste och mest fiberrika produkterna inom respektive livsmedelsgrupp.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar