Light-burkar.


© iStock

Lightläsk hjälper dig inte att gå ner i vikt – tvärtom!

Därför hjälper inte lightläsk dig med att gå ner överflödiga kilon.

15 december 2016

Det är smart att välja sundare alternativ om man gärna vill gå ner i vikt. Och en av de mycket populära valen är lightläsk, men kanske är det inte så klokt att dricka lightläsk om du gärna vill gå ner i vikt. 

Konstgjorda sötningsmedel ersätter socker

Tanken är det inget fel på. Socker innehåller en massa energi och vill man gärna gå ner i vikt så ska energiintaget minskas. Därför känns det logiskt att ersätta vanlig läsk med sockerfria drycker som lightläsk. Problemet är bara att det inte hjälper! För även om lightläsk innehåller konstgjorda sötningsmedel istället för socker, vilket minskar energiintaget, så har det dessvärre ändå inte den önskade effekten. 

En studie publicerad i International Journal of Obesity har nämligen undersökt effekten av sötningsmedel och socker på människors vikt. I studien fick olika grupper av människor inta olika typer av sötningsmedel och socker och därefter fick de notera hur de hade ätit under resten av dagen.

Kompenserar genom att äta mer

Resultaten visade att de personer som hade intagit sötningsmedel åt mer under dagen än de som hade ätit socker. Den ”sparade” energin från sockret tog man alltså igen på andra måltider under resten av dagen. På det viset ger sockerfria drycker inte alls den önskade effekten, även om de i sig själva är bättre än drycker med socker.

Få en snygg Kari Traa träningströja + 4 nummer av  I FORM för bara 149 kr. 

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar